5 redenen om te kiezen voor een turn-key project

Wilt u uw productiviteit boosten, meer opslagruimte, uw huidige capaciteit vergroten en/of uw bedrijf aanzienlijk uitbreiden met een nieuwe fabriek? Bespaar uzelf heel wat kopzorgen en migraineaanvallen. Kies ervoor om uw ambities te realiseren met een turn-key project.

De voordelen van een turn-key project

1. Eén aanspreekpunt

In een turn-key project heeft u geen gedoe met 50 verschillende contactpersonen meer. Uw hele project wordt beheerd, gepland en opgevolgd. Bij Meyland krijgt u een dedicated project manager. Hij of zij is hét aanspreekpunt voor al uw vragen.

Zo’n project manager is een absolute must voor een turn-key project. Het gaat nu eenmaal niet om een kleine opdracht. Uw project manager zorgt ervoor dat uw fabriek er op zo’n efficiënt mogelijke manier komt. Zo beperkt u de kosten en de eventuele risico’s.

2. Beter personeelsbeleid

Een nieuwe fabriek bouwen is een titanenwerk. Wanneer u ervoor kiest om dit binnenshuis te doen, zorgt het voor een enorme druk op uw huidige personeelsbestand. Uw technisch personeel krijgt er namelijk een tweede fulltime job bij.

Wanneer u uw personeel niet wilt overbelasten, kan u op zoek gaan naar nieuw technisch personeel. Deze zoektocht is er echter eentje van lange adem. Er is momenteel immers een chronisch tekort aan goed opgeleid technisch personeel. Deze trend zien we al enkele jaren in de industriële sector en verandering zit er niet onmiddellijk in.  

Tekort aan technisch personeel en toch uw bedrijf uitbreiden

Omgaan met het tekort aan technisch personeel kan een struikelblok zijn in de bouw van uw nieuwe fabriek. Door te kiezen voor een turn-key project bij Meyland vermijdt u dergelijke problemen. Ons team is technisch onderlegd. U kan rekenen op veel ervaring en kennis.

3. Grondige voorstudie

Schets van een interne transport service machine

Ieder turn-key project start met een grondige voorstudie. Deze voorstudie gebruiken we om alles te analyseren en uw wensen af te toetsen aan de beschikbare ruimte en de realiteit. We bepalen welk type machines nodig zijn om aan uw behoeften te voldoen en zorgen dat de productiecapaciteit tot in de kleinste details is uitgerekend. Zo zorgen we ervoor dat al uw goederen goed verwerkt kunnen worden.

Daarnaast bepalen we ook welke sensoren en PLC’s uw fabriek zal nodig hebben en zorgen we voor een process flow diagram (PFD), zodat een constante flow in het productieproces kan gegarandeerd worden.

4. Minder onverwachte kosten

Een volledig project onder de vleugels van één projectbeheerder geeft u het voordeel dat onverwachte kosten tot een minimum worden beperkt. Bij een turn-key project wordt rekening gehouden met alle mogelijke aspecten. Mechanisch en elektrisch worden naadloos op elkaar afgestemd. U hoeft dus geen telefoontje te plegen naar een elektricien om extra aanpassingen te laten uitvoeren, alles wordt door uw project manager bij Meyland voorzien.

5. Meer garanties

Een turn-key project geeft u meer zekerheid en dit op meerdere vlakken. Zo geniet u bij ons van een 24 uur-service waarbij ons team ter plaatse komt om u te helpen. Ook speciale onderhoudsbeurten worden door ons uitgevoerd. Buiten het feit dat interventies snel kunnen plaatsvinden, biedt een turn-key project u het voordeel dat alle technische tekeningen beschikbaar zijn. Ook wisselstukken zijn makkelijker te verkrijgen, doordat u met slechts één partij samenwerkt. 

Ook ForFarmers koos voor een turn-key project

ForFarmers is een groot Nederlands veevoederbedrijf. Om hun missie “For the Future of Farming” te realiseren, werken ze nauw samen met veehouders. Zodat duurzaam gezonde voeding produceren mogelijk wordt. Samen met hun klanten werken ze aan een langetermijnsucces voor zowel de klant zelf als de gehele agrarische sector.

Om hun missie kracht bij te zetten had ForFarmers in hun site in Izegem nood aan meer opslagruimte en een slimmer systeem in het algemeen. Voor de uitbreiding van hun Belgisch filiaal kozen ze voor een samenwerking met Meyland. Een turn-key project van jewelste dat volgend jaar gefinaliseerd zal worden.

Turn-key project voor ForFarmers in Izegem

Ook interesse in een turn-key project bij Meyland?

Wilt u meer informatie over interne opslag- en transportsystemen? Wenst u uw efficiëntie te verhogen? Dan bent u bij Meyland aan het juiste adres. Onze medewerkers helpen u bij de uitbreiding van uw bedrijf.

5 tips om de productiviteit van uw productieproces te verhogen

Is ieder facet van uw productieproces zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd? Of verliest u kostbare euro’s door inefficiënties en bottlenecks? Het behalen van de hoogst mogelijke productiviteit is zowel in tijden van economische voorspoed als in economisch zware tijden een absolute must.  

Operational excellence: wat is het?

Het was Joseph M. Juran die in de jaren 70 voor het eerst “operational excellence” als bedrijfsfilosofie naar voor schoof. Het concept streeft een efficiëntere manier van werken na, zonder in te boeten aan kwaliteit. Het draait om het zoveel mogelijk beperken van de foutenmarge en de kwaliteit van het afgeleverde product te maximaliseren.

Door de jaren heen groeide het aantal pijlers waarop het concept steunt. Dit heeft alles te maken met de veranderingen in de maatschappij en de bikkelharde concurrentie op de markt.

Twee mannen zijn in bespreking over het productieproces

Dit zijn de voornaamste pijlers waar men nu vooral op focust:

 • Veiligheid
 • Efficiëntie
 • Kostenverlagend
 • Duurzaamheid
 • Kwaliteit

In 1995 werd het concept opgepikt door Michael Treacy en Fred Wiersema, twee marketingstrategen die “operational excellence” als één van hun drie bedrijfsstrategieën beschouwden. Het is één van hun manieren om een bedrijf te positioneren in de markt.  

5 redenen om uw productieproces te verbeteren

Reden 1: Sneller market-ready

Hoe beter de verschillende fasen in uw productieproces op elkaar afgestemd zijn, hoe minder kostbare tijd u verliest. Bovendien zijn uw producten sneller marktklaar. De kortere doorlooptijd van uw goederen zorgt voor een concurrentieel marktvoordeel. Het kan voor potentiële klanten een doorslaggevende factor zijn. Al helemaal wanneer de kwaliteit van uw producten hetzelfde blijft of zelfs stijgt. 

Reden 2: Foutenmarge verkleinen

Een geoptimaliseerd productieproces ontneemt u heel wat onnodige stress. Door uw processen kritisch te analyseren, verbeterpunten te bepalen en actie te ondernemen, kan u uw foutenmarge enorm reduceren.

Wat x aantal jaar geleden werkte, is daarom vandaag niet meer de efficiëntste aanpak.

Reden 3: Energiekosten drukken

De huidige energiekosten houden veel ondernemers ’s nachts wakker. Hoe kan het ook anders met die torenhoge energiefacturen die maar blijven oplopen? De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen beïnvloeden ons productieproces en de koopkracht van onze klanten.

Hoe efficiënter u kan produceren, hoe minder fouten er gemaakt worden, hoe minder tijd u nodig heeft en hoe meer u de prijs kan drukken. Dit geeft u, na uw investering, een competitief voordeel ten opzichte van uw concurrenten.

Reden 4: Veiligheid verhogen

Een productie met moderne systemen en apparaten verhoogt de algemene veiligheid. We denken hierbij zowel aan de veiligheid van uw goederen, als ook de omstandigheden waarin uw werknemers hun job uitvoeren. Slimme integraties kunnen de veiligheid op de werkvloer positief beïnvloeden.

Reden 5: Stilstaande machines vermijden

Niets zo vervelend én kostelijk dan het gedeeltelijk of zelfs volledig stilleggen van uw productielijnen. Het vreet aan uw budget en is weggesmeten geld. Door uw processen grondig aan te pakken en te moderniseren kunnen dergelijke situaties vermeden worden.

5 tips om uw productieproces te optimaliseren

Tip 1: Analyseer uw huidige processen

Alles begint bij uw huidige productieproces. Mogelijks ondervond u in het verleden al enkele pijnpunten die onder handen genomen moeten worden. Wanneer uw productie meermaals op dezelfde plaats vastloopt, dan weet u onmiddellijk dat daar een probleem is. Maar de kans bestaat dat er nog inefficiënties onopgemerkt bleven.

Bij Meyland sturen we onze ingenieurs op pad om de werking in uw fabriek van boven tot onder te analyseren. Met hun verworven inzichten kunnen ze bepalen hoe uw productieproces verbeterd kan worden zodat uw productiviteit significant verhoogt.

Tip 2: Omarm slimme fabrieken

Slimme fabrieken als toekomstmuziek? De toekomst is vandaag en veel bedrijven zien in dat wachten tot morgen geen optie is. Uw concurrenten blijven immers ook niet stilstaan. Om mee te blijven en de concurrentie aan te gaan heeft u slimme technologie nodig.

Het belang van een slimme fabriek wordt bovendien bevestigd door wetenschappelijk onderzoek waarbij men naging hoe producenten tegenover de opkomst ervan staan. Hieruit bleek dat zij die de overstap maakten, zowel op operationeel als financieel vlak grote vooruitgang zien.

Tip 3: Gebruik PLC’s

Richard “Dick” Morley bewees de wereldwijde industrie een enorme dienst met de ontwikkeling van PLC’s. Hiermee legde hij onmiskenbaar de basis voor de industriële automatisatie zoals we die vandaag kennen.

Met deze toepassing kunnen we een bepaalde actie triggeren waardoor het proces automatisch verder kan, zonder dat er manuele handelingen nodig zijn.

Tip 4: Bekijk de digitale transformatiesubsidie

De Vlaamse overheid wil producenten die voluit de digitale kaart trekken belonen. Daarom riepen ze de digitale transformatiesubsidie in het leven. Hiermee kan een bedrijf tot maar liefst € 50.000 subsidie krijgen.

Ieder jaar zijn er verschillende momenten waarop u uw subsidieaanvraag kan indienen. Wanneer precies, kan u steeds terugvinden op de website van VLAIO.

Tip 5: Kies voor interne transportsystemen

Er bestaan makkelijkere manieren om goederen in uw bedrijf te verplaatsen dan er werknemers mee te laten sleuren. Interne transportsystemen zijn ideaal wanneer u uw productiviteit wil verhogen. U kan uw werknemers doelbewuster inzetten en hun kwaliteiten beter benutten.

Het verkeer op de werkvloer wordt aanzienlijk minder, waardoor de kans op een werkongeval steeds kleiner wordt.

Vraag advies om uw productiviteit te verhogen en uw productieproces te verbeteren

Er bestaat geen universele, kant-en-klare oplossing om een productieproces efficiënter te maken. Geen twee productieprocessen zijn gelijk. Onze ingenieurs analyseren uw werking tot in de kleinste details en geven u vervolgens advies op maat van uw bedrijf. Met de juiste integraties, machines en systemen wordt uw productiviteit naar een hoger niveau getild.

De voordelen van IIoT

De industriële wereld staat niet stil. Elke dag zijn er nieuwe doorbraken, uitvindingen en realisaties. Ooit was IIoT er ook zo één. Toen een nobele onbekende, vandaag geliefd bij velen.

Wat is IIoT?

IIoT, of voluit Industrial Internet of Things, wijst op de connectie tussen verschillende sensoren en apparaten. Samen vormen ze één groot netwerk.

Het principe is het erg populair in de automobielindustrie, waar de belangrijkste functie misschien wel is om eventuele problemen te voorspellen, waardoor men hierop tijdig kan anticiperen. Hierdoor kan men voorkomen dat een volledige productielijn wordt stilgelegd, omdat er zich een probleem voordoet.

Industrial Internet of Things illustratie

Ook binnen de agricultuur zien we steeds meer toepassingen. Sensoren verzamelen data over de grondkwaliteit, waaronder bodemvoedingsstoffen en de vochtigheidsgraad van de bodem. 

Het ontstaan van IIoT

IIoT kwam er niet van vandaag op morgen. De allereerste aanzet in deze richting was bij het ontstaan van de programmable logic controller (PLC). Deze werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968 door Richard Morley voor de automobielindustrie.

In 1980 brak met Ethernet een volgende fase aan. Smart devices werden steeds meer aanvaard als een belangrijk onderdeel van de toekomst. Later, in 1999, werd de RFID-technologie geïntroduceerd door de Brit, Kevin Ashton. We kennen het allemaal in de vorm van chips zoals in er eentje in onze elektronische identiteitskaart zit.

Sinds 2002 zijn ook Internet of Things en Industrial Internet of Things aan een opmars bezig. Zowel in het dagelijks leven als in de industrie winnen deze terrein.

De voordelen van IIoT

Sceptici staan nog twijfelachtig tegenover IIoT, maar zij die willen innoveren weten dat de voordelen niet te ontkennen vallen. Wij zetten de 6 belangrijkste voordelen voor u op een rij:

 1. Voorspelbaarheid
 2. Betere service
 3. Productverbeteringen
 4. Opvolging van goederen
 5. Verhoogde efficiëntie
 6. Verbeterde veiligheid

Tijd om deze voordelen verder onder de loep te nemen.

1. Voorspelbaarheid

De integratie van IIoT zorgt ervoor dat we beter kunnen anticiperen op bepaalde situaties. Hierdoor zijn we in staat mogelijke issues te identificeren voor ze zich voordoen. Door problemen te voorkomen, verhinderen we dat een productielijn gedeeltelijk of zelfs volledig moet worden stilgelegd. Zo bespaart IIoT geld en tijd voor een bedrijf.

2. Betere service

Ook wanneer u uw klanten een bepaalde service biedt, kan IIoT een grote meerwaarde zijn in uw sales pitch. Mits de juiste integraties en connecties kan u uw klantenservice optimaliseren en inspelen op noden waarvan uw klant zelf nog niet beseft dat hij ze heeft. Uw proactiviteit stijgt aanzienlijk en dat wordt ongetwijfeld geapprecieerd door uw klanten. 

3. Productverbeteringen

In sommige gevallen kan IIoT ook helpen bij het verbeteren van uw producten. Door een clevere toepassing kan u zicht krijgen op het gebruiksgedrag van zij die uw producten dagelijks gebruiken. Al deze data levert u een schat aan informatie op, waardoor u in de mogelijkheid bent uw producten verder te optimaliseren. U toont dat u uw klant begrijpt en dat u naar hen luistert.

4. Opvolging van goederen

Ook in de supply chain is Industrial Internet of Things onmisbaar geworden. Of toch als u een goed overzicht wil hebben van uw goederen in de goederenstroom. Waar men vroeger moest vertrouwen op een GPS, kunnen we via IIoT veel interessantere en accuratere toepassingen voorzien.

5. Verhoogde efficiëntie

IIoT geeft ons de mogelijkheid om onze systemen zo te optimaliseren dat ons productieproces steeds efficiënter wordt. Denk maar aan robotisering van bepaalde handelingen, het inzetten van drones of automatische vorkliften. Een Fins bedrijf deed het en kon de kosten van schade met 90% terugdringen. Denk daarbij aan schade aan de vloer, de vorklift zelf of de goederen die vervoerd werden. Efficiëntie kunnen we doortrekken naar zowel geld als tijd.

6. Verbeterde veiligheid

IIoT en veiligheid is nog wel eens een combinatie waaraan sommigen twijfelen. Zeker op gebied van cybersecurity. Toch brengt IIoT ook veiligheid met zich mee. Denk maar aan chemische processen waarbij men door automatisatie en de integratie van slimme sensoren de veiligheid kan verhogen voor werknemers. IIoT laat ons toe de foutenmarge in te perken. Want we weten allemaal: “Fouten maken is menselijk.”

IIoT in de toekomst

Als vooruitstrevend bedrijf is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Wat binnen 5 jaar? Wat binnen 10 jaar? En hoe pakken we het binnen 20, 30 tot 50 jaar aan? Akkoord, het is onmogelijk om op alles te anticiperen. De wereld evolueert en wij als bedrijven moeten mee. IIoT is één van de trends die de toon zet voor de toekomst van onze bedrijven. IIoT zal in de toekomst, meer dan ooit, bepalen wie mee kan met de concurrentie en wie alleen achterblijft. We zien nu al grote verschillen tussen de bedrijven die de waarde van IIoT inzien en diegene die nog in de ontkenningsfase verkeren.

Benieuwd hoe IIoT uw bedrijf een boost kan geven?

Bent u al een tijd op zoek naar manieren om uw productieproces te optimaliseren? Wilt u uw machinepark efficiënter maken en de kans op fouten vermijden? Dan kan IIoT de oplossing bieden. Krijg advies op maat van uw bedrijf! Vraag een vrijblijvende audit aan. Onze experten nemen de tijd om uw productieproces grondig onder de loep te nemen.

PLC in machinebouw: de essentie

Als u een beetje vertrouwd bent met machinebouw, dan bent u ongetwijfeld het begrip “PLC” al eens tegengekomen. Wij leggen uit wat die drie letters concreet inhouden en welk verschil het maakt in de automatisering van uw machinepark.

Wat is een PLC?

PLC, ook wel gekend als “programmable logic controller” of “programmeerbare logische eenheid”, is een computer die een microprocessor bevat. Deze vangt inkomende signalen op, waarmee bepaalde systemen getriggerd kunnen worden.

Een PLC gebruikt in een productieproces

Een beetje geschiedenis…

Het apparaat werd in 1968 voor het eerst ontwikkeld door de Amerikaan, Richard “Dick” Morley (December 1, 1932 – October 17, 2017) voor General Motors.

Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van deze technologie. De eerste jaren werd de PLC gretig opgepikt door de automobiel industrie. Niet veel later wist het ook heel wat engineers en ondernemers te overtuigen om ook hun productieproces te optimaliseren door middel van PLC’s.

De komst van PLC’s zorgde in de beginjaren voor wat argwaan. De adaptatie van de technologie zorgt er immers voor dat heel wat handelingen geautomatiseerd worden. Ideaal voor de productiviteit en de winstgevendheid van een bedrijf, maar werknemers stonden initieel nogal sceptisch tegenover de komst van de uitvinding. Vandaag weten we beter. Mens en machine kunnen perfect naast elkaar werken. Meer nog, vandaag versterken mens en machine elkaar voortdurend. En dat is exact waar we bij Meyland naar streven: een cohesie die uw bedrijf enkel ten goede komt.

Welke functie heeft een PLC?

PLC’s worden in verschillende sectoren toegepast. In eerste instantie in de industrie om systemen te automatiseren. Denk daarbij aan fabrieken, havenbedrijven, drukkerijen, landbouwbedrijven, industriële bakkerijen, enzovoort. Maar daar blijft het niet bij. Want ook in pretparken worden de dag van vandaag PLC-systemen gebruikt om attracties te automatiseren.

Hoe werkt een PLC?

Een PLC wordt zo geprogrammeerd dat de machine waarop de PLC betrekking heeft weet wat de volgende actie is. Wanneer een dergelijk systeem een inkomend signaal ontvangt, weet de machine exact wat het moet doen. Niet iedere PLC leest input op dezelfde manier. Hoe de PLC de input interpreteert hangt af van de aanwezige interfacekaarten. Om de systemen nog beter op elkaar af te stemmen, wordt gebruik gemaakt van veldbusnetwerken. Deze laten toe dat de verschillende machines correct informatie met elkaar uitwisselen. Onmisbaar dus als u het verschil wil maken in industry 4.0.

Het hoeft niet te verbazen dat PLC’s uitzonderlijk belangrijk zijn binnen de industriële automatisatie. Net daarom worden PLC’s zo goed beschermd tegen vocht, geluid, trillingen en andere factoren die de goede werking van het systeem in gevaar zouden kunnen brengen.

Wat zijn de voordelen van PLC’s?

PLC’s maken uw machinepark slimmer en daar zijn diverse voordelen aan verbonden:

 • Het controleren van opeenvolgende processen
 • Het interpreteren van input
 • Het beschikbaar maken van realtime data
 • De aanpasbaarheid van het systeem
 • De mogelijkheid om veiligheidssystemen te integreren
 • De verhoogde efficiëntie van uw systemen
 • Het minimaliseren van tijdverlies
 • Het maximaliseren van winst

Dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen die die het gebruik van PLC’s in uw bedrijf kan opleveren. Ontdek hoe uw productieproces positief beïnvloed kan worden door een slim en dynamisch machinepark.

Welke soorten PLC’s bestaan er?

Er bestaan heel wat verschillende soorten PLC’s. We bespreken alvast de vaste, modulaire en veiligheids-PLC’s.

Vaste PLC

Vaste PLC’s zijn over het algemeen relatief klein en bieden minder mogelijkheden. Concreet beschikken ze over een beperkter geheugen en bevatten ze minder in- en outputs. Een vaste PLC heeft zeker zijn waarde, maar laat door z’n beperkingen grote uitbreidingen in de toekomst niet toe.

Modulaire PLC

In tegenstelling tot de vaste variant, zijn modulaire PLC’s helemaal klaar voor de toekomst. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze kunnen meegroeien met uw machines en productieproces. Modulaire PLC’s laten u alle kanten uitgaan met uw machinepark. Dynamische tijden, vragen om dynamische systemen. En dat is het grote voordeel van een modulaire PLC.

U hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer u uw productieproces wil optimaliseren. Dankzij het veerkrachtige systeem van modulaire PLC’s kan is uw productieproces en uw bedrijf klaar voor de toekomst.

Veiligheids-PLC

PLC’s worden beschermd tegen vocht, trillingen en andere factoren. Maar de PLC beschermt ook uw machines en neemt daardoor uw hele productieproces onder de vleugels. Veiligheids-PLC’s worden gebruikt om eventuele fouten of onveilige situaties te herkennen en een signaal te sturen naar de verantwoordelijke.

De veiligheids-PLC’s worden zodanig geprogrammeerd dat gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomen worden. Concreet betekent dit dat de PLC onder andere de temperatuur en de luchtvochtigheid nauwlettend in de gaten houdt. Zodra de temperatuur van uw machine stijgt, zal hiervan een melding gemaakt worden. Zo kan in de meeste gevallen tijdig ingegrepen worden en kan erger worden voorkomen. Door dergelijke systemen te integreren in het productieproces, trachten we te voorkomen dat het hele productieproces stilgelegd moet worden.

Deze PLC’s kunnen in verbinding staan met allerlei veiligheidssystemen, zoals bijvoorbeeld noodstops, RFID-switches, veiligheidsdeuren, enzovoort.

Vraag advies om uw productieproces verder te optimaliseren

Ieder productieproces is anders opgebouwd en vraagt dus een unieke aanpak wat betreft de integratie van PLC’s. Onze experts hebben jaren ervaring in het integreren van slimme systemen, die goederen stockeren en transporteren. Vraag een vrijblijvende analyse van uw machinepark aan. Vervolgens bepalen we op basis van de resultaten van deze audit wat de opportuniteiten zijn voor uw bedrijf.  

Trends in industriële automatisatie anno 2022

Met een nieuwe industriële revolutie, industry 4.0, komen heel wat trends de kop op steken. Wilt u net als ons volledig mee zijn met de belangrijkste nieuwigheden op vlak van industriële automatisatie in de markt? Blijf dan zeker lezen.

7 trends in industriële automatisatie

Trends komen en gaan, maar sommige gaan al enkele jaren mee. We frissen de belangrijkste trends in de industriële automatisatie anno 2022 even op.

#1 Digitale transformatie in versneld tempo

Digitale transformatie is al lang geen nieuws meer. Toch is het de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Dat hebben we te danken aan Covid-19. Bedrijven werden tijdens de pandemie geconfronteerd met een overmacht zoals we die nog maar weinig gezien hebben. En al zeker niet collectief. Door lockdowns, quarantaines en isolatie van medewerkers, werden heel wat processen op de proef gesteld. Om te kunnen blijven draaien, moesten ook fabrieken een ommezwaai maken.

Het productieproces veiligstellen was het doel. Ook wanneer een deel van het personeel door onvoorziene omstandigheden uitvalt, moet een fabriek op volle toeren kunnen draaien. Ondernemingen zochten hun heil in de digitale transformatie van hun processen.

De overheid stimuleert de digitale transformatie van bedrijven door middel van een subsidie.

#2 Artificial Intelligence

Artificial Intelligence baant zich stilaan een weg in alle mogelijke sectoren. Vermoedelijk zal het totaal aantal investeringen in AI zelfs nog verdubbelen binnen enkele jaren.

Slimme machines verhogen de productiecapaciteit en zorgen voor een ton aan data. Zo kan het productieproces in de toekomst verder geoptimaliseerd worden en worden de groeimarges op lange termijn veiliggesteld.

Artificial Intelligence baant zich stilaan een weg in alle mogelijke sectoren.

Dankzij AI kunnen medewerkers onverwachte omstandigheden of nieuwe situaties beter navigeren. Hun beslissingen zullen meer doorgrond zijn en bovendien gebaseerd op onmisbare en real-time data. Dat AI een belangrijke rol speelt in het productieproces is ondertussen algemeen geweten. Maar ook uw supply chain management kan er de vruchten van plukken. Dankzij AI zal u sneller kunnen reageren op de vraag van de klant. Bovendien kunnen toeleveringen beter gemonitord worden. Zo wordt het eenvoudiger om just-in-time management nog accurater te regelen.

#3 Internet of things

“Internet of things” (IoT) wint wereldwijd aan populariteit en valt niet weg te denken uit deze lijst. Zowel bij particulieren als bij fabrikanten. Covid-19 zorgde ervoor dat de investeringen tijdelijk een dip kenden, maar we verwachten dat dit in de toekomst opnieuw meer aandacht zal krijgen.

Slimme sensoren zijn namelijk niet weg te denken uit de toekomst en hoewel we al ver staan, blijft technologie zichzelf heruitvinden. Bedrijven kunnen onmogelijk achterblijven.

#4 Robotisering in opmars

Industriële automatisatie en robotisering gaan hand in hand. De robotisering van een machinepark kan een enorm concurrentieel voordeel opleveren. Wanneer al uw processen optimaal op elkaar afgestemd zijn, is de omloopsnelheid opmerkelijk sneller. Hierdoor kan u uw producten sneller tot bij uw klant krijgen tegen een lagere prijs of hogere winstmarge. Die keuze laten we volledig aan u.

Binnen de robotisering van de productieprocessen zien we ook enkele trends terugkeren:

 • The rise of the machine
  Robots blijven iedere dag slimmer worden. Ze zijn flexibel en laten ons toe snel beslissingen te nemen.
 • Teamwork makes the dreamwork
  In tegenstelling tot wat men vaak denkt, betekenen robots niet zomaar de ondergang van manueel werk. Ook voor de mens is er nog heel wat te doen.

#5 Cybersecurity

Wanneer we meer en meer “in the cloud” werken, komen er andere uitdagingen. Cybersecurity is lang geen ongekend begrip meer in de industriële sector, toch deinst men er maar al te vaak voor terug. Velen zien het als een risico, eentje waar men liever zo ver mogelijk van wegblijft. Waardoor men balanceert op een fijne koord met aan de ene kant doorgedreven industriële automatisatie en aan de andere kant cybersecurity en de onzekerheden die dit met zich meebrengt.

Waar men vroeger vreesde voor inbraken, is dit deels verschoven naar angst voor hackers. Herinner u de cyberaanval die in 2020 op de voorpagina van iedere krant stond. Een Belgische weefmachinefabrikant werd het slachtoffer van gijzelsoftware waardoor hun hele productie stil lag. Daarom besteden ook wij hier veel aandacht aan. Uw systemen zijn in veilige handen.

#6 Slimme fabrieken

Slimme fabrieken onderscheiden zich door hun intelligente structuren en maximale procesoptimalisatie. Steeds meer fabrikanten zien het nut van een omschakeling in. Zij die reeds de overstap maakten naar een slimme fabriek, merken eigenhandig de vele voordelen op.

#7 Hyperautomatisering

Hyperautomatisatie, ook wel digitale procesautomatisering genoemd, is de toekomst. Daarmee is het simpelweg gezegd. Vergaande industriële automatisatie is geen uitzondering meer. Steeds meer bedrijven stappen over naar een werkwijze waarbij processen tot het uiterste worden geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Hyperautomatisatie combineert het beste van alles wat technologie ons te bieden heeft: robotica, AI, software…

Industriële automatisatie op maat van uw bedrijf

Anno 2022 zijn er heel wat trends binnen de industriële automatisatie. Dit betekent echter niet dat uw bedrijf ze één voor één moet adapteren. Niet iedere trend zal aansluiten bij uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om grondig te bekijken welke trends uw bedrijf voordeel opleveren en welke niet. U kan bijvoorbeeld kleinschalig starten en later verder bouwen aan de automatisatie van uw processen.

Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst?

Bent u klaar om met uw bedrijf helemaal mee te gaan op de golf van industry 4.0? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij Meyland zorgen we ervoor dat de digitalisering van uw machinesysteem van een leien dakje loopt. Met Meyland 4.0 is uw bedrijf klaar voor wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Vraag daarom uw vrijblijvende audit aan.

Waarom omschakelen naar een smart factory?

Stilstaan is achteruitgaan, dat weten we ondertussen allemaal. De industriële revolutie was niet voor niets het keerpunt voor heel wat bedrijven. Toch is er sindsdien veel veranderd. De revolutie van toen heeft ondertussen zelf al heel wat waters doorzwommen. Zo gaan we ondertussen door de 4e industriële revolutie. Industrie 4.0 zoals we het ook noemen. Het tijdperk waarin omschakelen naar een smart factory of slimme fabriek, die zowel technisch als economisch het meeste voordelen biedt.

Wat is een smart factory?

Sterk staan in de industry 4.0 doet u met een smart factory. Want enkel met een intelligente structuur en vernuftige systemen die naadloos op elkaar afgestemd zijn, kan u de efficiëntie van uw productieproces verhogen. Dankzij de maximale digitalisatie van de processen zorgt een smart factory zelfs voor een hogere productiviteit in uw hele bedrijf.

Een smart factory is nodig in industry 4.0

De voordelen van een smart factory?

Toegegeven, een smart factory is niet de minste investering. Maar wat betreft return on investment, zeker de moeite waard. Een slimme fabriek biedt u tal van voordelen:

 • Meer efficiëntie
  Dat komt doordat we uw beschikbare resources optimaal weten in te zetten. Daarnaast minimaliseren we de foutenmarge, dit beschermt u tegen dure spoedinterventies die eigenlijk vermeden hadden kunnen worden, mits een doordacht systeem.

  Een slimme fabriek werkt op het principe van “gelijktijdigheid”. Iedere seconde wordt optimaal benut. Uw opslag- en transportsystemen worden haarfijn op elkaar afgestemd, waardoor u minder tijd verliest doorheen het productieproces.
 • Meer overview
  Slimme machinesystemen zorgen ervoor dat u op ieder moment een perfect inzicht heeft in uw productieproces en de voortgang. Zo zijn onaangename verrassingen voorgoed verleden tijd.
 • Competitief
  Dankzij de complete digitalisering en doordachte integratie van uw machinepark, is uw fabriek de meest competitieve versie van zichzelf. Uw bedrijf zet de toon en daagt de concurrentie uit.
 • Meer flexibiliteit
  Een slimme fabriek is flexibeler. Processen kunnen veel sneller aangepast worden in tegenstelling tot wanneer deze processen enkel handmatig gewijzigd kunnen worden.
 • Verhoogde veiligheid
  Slim en veilig, dat is de toekomst voor alle ondernemingen. Dankzij nieuwe technologie en sensoren kunnen ook fabrieken veiliger worden. U krijgt immers notificaties wanneer er onregelmatigheden optreden, zo kan u of kunnen wij direct ingrijpen.

Het belang van een slimme fabriek?

Onderzoek bevestigt trouwens het belang van de omschakeling naar een smart factory. Maar liefst 86% van de producenten die in het kader van het onderzoek werden aangesproken, waren van mening dat het al dan niet omschakelen naar een slimme fabriek doorslaggevend zou worden voor de mate waarin bedrijven de concurrentie nog kunnen aangaan in de toekomst.

Bovendien gelooft 83% van de fabrikanten dat de komst van slimme fabrieken ervoor zal zorgen dat producten op een andere manier vervaardigd worden.

Zij die al overschakelden zien een stijging van gemiddeld 10% in hun productie output. De voordelen van een dergelijk systeem zien de eigenaars van slimme fabrieken zowel op operationeel als op financieel vlak.

Wist u dat de Vlaamse overheid ook subsidies biedt voor bedrijven die mee op de digitale kar springen? U leest alles over de subsidie en de voorwaarden in onze blog.

Stap voor stap naar een smart factory

Stap 1: Controle van uw machines en productieproces

Alles begint bij u, uw productieproces en uw huidige machines. Wij verdiepen ons in uw productieproces en controleren de machines die daar deel van uit maken om een zo goed mogelijk overzicht te verkrijgen.

Stap 2: Analyse van uw systemen en sensoren

Alle aanwezige sensoren in uw productieproces en uw volledige machinepark worden geanalyseerd. Onze experten focussen hierbij op het opmerken van opportuniteiten om uw productieproces te vereenvoudigen en verder te automatiseren.

Stap 3: Creatie van uw dashboard

Dankzij ons dashboard krijgt u een volledig overzicht van alle machines en sensoren in uw fabriek. U kan zo de vooruitgang in uw productieproces tot op de voet volgen dankzij de real-time data die u tot uw beschikking krijgt. De belangrijkste parameters zijn de temperatuur, trillingen en frequentie. Maar ook parameters specifiek van toepassing op uw productieproces komen aan bod.

We ontwikkelen het dashboard zo dat het eenvoudig te bedienen en op te volgen is.

Stap 4: Diepgaande analyse

Artificiële intelligentie en de geïnstalleerde sensoren in uw machinepark bieden heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we voorspellingen doen aan de hand van de gegevens op het dashboard. Het gaat hierbij om afwijkingen van normale waarden. Zo bent u nog beter voorbereid en worden “verrassingen” een begrip uit het verleden.

Dit is een belangrijke stap die u heel wat tijd en geld kan besparen. Maar ook zonder een diepgaande analyse met AI kan u perfect aan de slag.

Stap 5: Opvolging

Blijkt er een afwijking te zijn in het systeem, dan krijgen wij onmiddellijk een melding. Is er een ongebruikelijke temperatuurstijging of zijn er onrustwekkende trillingen? Dan brengen wij u onmiddellijk op de hoogte. U kan zelf ingrijpen of u kan kiezen voor een Meyland interventie. 

Benieuwd hoe u uw fabriek kan omtoveren tot een smart factory?

Voor al uw vragen in verband met het omschakelen naar een smart factory kan u bij ons terecht. Vraag gerust meer informatie over onze vrijblijvende audit. Onze experten nemen de tijd om uw productieproces te analyseren en te  optimaliseren. Zo verzekert u de toekomst van uw bedrijf in het tijdperk van industry 4.0, waarbij de concurrentie verschroeiend is en overleven steeds moeilijker wordt. Want wie investeert in efficiëntie bespaart op lange termijn een pak geld uit en kan competitiever blijven.

Uw machinepark digitaliseren? Ga ervoor: VLAIO subsidieert € 50.000

Innoveren en digitaliseren. Het zijn 2 adviezen die u als bedrijfsleider rond de oren geslingerd worden. Maar wilt u met uw productiebedrijf een rol blijven spelen in de snel veranderende markt van vandaag en morgen? Dan neemt u die maar beter ter harte. Uw digitale transformatie is belangrijker dan ooit. En, dankzij VLAIO en Meyland, dichterbij dan ooit.  

Waarom digitaliseren loont voor uw productiebedrijf 

Technologie inzetten in uw productieproces, is meer dan een nieuwe trend volgen. Door bijvoorbeeld uw machines met elkaar te verbinden in de cloud, slimme sensoren te gebruiken voor repetitief controlewerk en artificiële intelligentie uw bedrijfsvoering eenvoudiger te laten maken, ziet u de efficiëntie van uw bedrijf zo de hoogte in gaan.  

Meer, met minder. Het is een strategische zet om uw productiviteit een enorme boost te geven. Wat zou u ervan vinden als u uw productieproces op de voet kon volgen, ook vanop afstand? Als u productiestops kon vermijden, omdat sensoren een afwijking in uw transportband detecteren lang voordat het problematisch wordt? Als u uw machines en medewerkers nog beter op elkaar kon afstemmen? 

Dat, en nog veel meer, is waarom digitaliseren loont voor uw productiebedrijf. Industry 4.0 biedt mogelijkheden voor veel sectoren, maar zeker voor agro en industrie

VLAIO steunt uw digitale sprong met mooie subsidie

Ook de Vlaamse overheid gelooft sterk in de voordelen van digitalisering. Daarom geven ze Vlaamse kmo’s een financieel duwtje in de rug onder de vorm van een digitale transformatiesubsidie van maar liefst € 50.000

Hoog tijd om mee te springen op de digitale sneltrein? Als u een Vlaamse kmo bent met een ambitieus en vernieuwend transformatieproject in gedachten, zeker doen. VLAIO geeft tot 50% van uw investering terug als u voor uw project een beroep doet op een externe dienstverlener, zoals Meyland, met een maximum van € 50.000.  

Vanaf 1 september kan u uw subsidieaanvraag indienen, tot en met 31 oktober om 12 u. Meer informatie over de voorwaarden vindt u op de website van VLAIO.  

Benieuwd hoe Meyland u kan helpen bij de digitalisering van uw bedrijf? We vertellen u graag alles over Meyland 4.0

Behoud zelf de controle over uw machinepark met Meyland 4.0

Volgens VLAIO hinken veel Vlaamse kmo’s achterop op het vlak van digitalisering. Ook bij Meyland komen steeds meer klanten bij ons aankloppen omdat ze de actuele status van hun machines online willen opvolgen. Constant alles op de werkvloer in de gaten houden, is onhaalbaar geworden.  

Ze zoeken een systeem waarmee ze vanop afstand de bewegingen van hun machines kunnen volgen, de reden van een stilstand kunnen analyseren, onmiddellijk actie kunnen ondernemen als dat nodig is, en vooral waarmee ze op een eenvoudige manier op de hoogte kunnen blijven van wat er op de productievloer gebeurt

‘Als manager van een kmo is het belangrijk om alles te kunnen volgen wat er in uw bedrijf gebeurt. Boekhouding, verkoop, personeelszaken, die dingen zijn vaak al digitaal geregeld. Maar ook op het technisch vlak van uw onderneming zijn er veel digitale kansen. Met Meyland 4.0 kunnen wij u helpen de controle te behouden over uw productievloer, zonder dat u een techneut hoeft te zijn.’  

Robby Roeland, directeur van Meyland

Wat is Meyland 4.0?

Met Meyland 4.0 integreren we slimme sensoren en handige dashboards in uw opslag- en transportsystemen voor stuk- en bulkgoederen. Zo kan u alle bewegingen van uw transportbandenelevatoren, maar ook van uw weegunits en brekers nauwgezet opvolgen. 

Zo blijft uw productieproces in beweging, en voorkomen we een onverwachte stilstand of ernstige problemen. 

‘Het klinkt ingewikkeld, maar het systeem is vrij eenvoudig. We bieden software aan die we koppelen aan uw bestaande of nieuwe systemen. Vanop een simpel dashboard kan u steeds meekijken wat er geladen en gelost wordt of wat de status is van uw productieproces. U geeft de controle niet weg, maar neemt hem net terug.’  

Robby Roeland, directeur van Meyland

Dankzij de subsidie van de Vlaamse overheid boekt u dubbele winst: na uw digitale transformatie stijgt de productiviteit van uw bedrijf, én u kan de helft van uw investering terugkrijgen, tot € 50.000.  

Meer weten over de voordelen van Meyland 4.0 voor uw bedrijf in agro of industrie? Ontdek hier hoe Meyland 4.0 werkt, en neem gerust contact op voor meer informatie.  

Een subsidieaanvraag indienen om uw digitalisering waar te maken? We helpen u graag. 

Meyland gaat samenwerking aan met Nederlandse Revas Multiservice

Na 50 jaar bedrijven in de buurt efficiënter te laten werken met geïntegreerde transportsystemen, ziet Meyland het groots. Drie mobiele weegbunkers verlichten het werk van een klant in Kenia, en sinds 1 januari 2020 rekenen onze noorderburen ook op onze turn-key oplossingen voor industrie, agro en elektro. Hiervoor sloegen we de handen in elkaar met het Nederlandse Revas Multiservice.

Steeds op zoek naar vernieuwing

Bij Meyland staat innovatie hoog op de agenda. De recentste technologieën, nieuwe producten en transportmogelijkheden – we willen er het fijne van weten. 

Zo produceren we systemen voor stuk- en bulkgoederen die steeds beter presteren, veiliger zijn voor mens en milieu en die gewapend zijn voor de toekomst. Een samenwerking met een Nederlandse partner past perfect in dat plaatje. 

Revas Multiservice bv: zelfde visie

De slagzin van ons bedrijf luidt niet voor niets: ‘Make the goods move’. Sinds 1 januari 2020 doen we dat nu ook in Nederland, samen met Revas Multiservice bv. 

Revas Multiservice bouwt en onderhoudt solide transport- en verwerkingsinstallaties voor los gestorte producten. Het bedrijf is gevestigd in Apeldoorn, en biedt, net zoals Meyland, een complete service aan. 

De grote meerwaarde van het Nederlandse bedrijf ligt in de duidelijke communicatie met de klant: wat zijn de behoeften? Wat kan er beter? Hoe vinden we de perfecte oplossing voor uw bedrijf?

Daar kunnen wij ons perfect in vinden. Ook Meyland gaat steevast op zoek naar rendabele en bedrijfszekere oplossingen, volledig op maat van de klant. Zo zijn we zeker dat de stuk- en bulkgoederen in uw bedrijf veilig worden opgeslaan en vlot van punt A naar punt B vervoerd worden.

Onze turn-key oplossingen nu ook in Nederland

Dankzij onze samenwerking met Revas Multiservice bv kunnen we onze turn-key oplossingen voor industrie, agro en elektro nu ook makkelijk aanbieden in Nederland. 

Meer informatie over Revas Multiservice vindt u op http://revas.eu.

Hoe kan Industry 4.0 de productiviteit in uw bedrijf verhogen?

In onzekere tijden als vandaag staat u als bedrijfsleider meer dan ooit stil bij de gevolgen van een productiestop van uw bedrijf. Continuïteit is belangrijk om uw rendement te garanderen, en onvoorziene afwijkingen in uw machinepark leggen de productie plots stil. Industry 4.0 is nu dan ook bijzonder actueel. Door mee op de kar te springen van deze vierde industriële revolutie, drijft u niet alleen de productiviteit op in uw bedrijf, maar u vermijdt er ook ernstige problemen mee in uw machinesystemen.

Wat is Industry 4.0?

Industry 4.0 voor de klant

De verschillende industriële revoluties hebben de manier waarop bedrijven werken, aanzienlijk veranderd. Steeds weer werden er grenzen verlegd en productieprocessen aangepast, om beter te kunnen inspelen op de noden van de klant.

Met Industry 4.0, wat de vierde industriële revolutie genoemd wordt, is dat niet anders. Klanten willen hun producten niet alleen sneller in huis, ze zijn ook steeds vaker op zoek naar producten die beter aansluiten bij hun persoonlijke voorkeuren. De digitalisering van productieprocessen, wat de basisgedachte is van Industry 4.0, maakt dat mogelijk. 

Industry 4.0 voor productiebedrijven

Onder Industry 4.0 verstaan we allerhande nieuwe technologieën waarmee machines aan elkaar gelinkt worden en met elkaar in verbinding staan. Het is een verzamelnaam van sensoren, artificiële intelligentie, virtual reality en andere technologische hoogstandjes waarmee systemen met elkaar communiceren via het internet. 

Zo ontstaat er een digitale verbonden wereld, een Internet of Things, waarin apparaten en machines gegevens uitwisselen die cruciaal zijn in het productieproces. Die gigantische hoeveelheid aan informatie wordt verzameld in een cloudsysteem, waardoor bedrijven hun volledige productieproces overal in real-time makkelijk kunnen opvolgen en analyseren.

Wat zijn de voordelen van Industry 4.0 voor productiebedrijven?

Productievloeren worden ‘slimme fabrieken’ dankzij Industry 4.0. De data die de slimme systemen verzamelen, kunnen bedrijven handig inzetten om efficiënter te produceren. Dankzij de nieuwe technologieën openen er deuren om productiesystemen te verbeteren en om nieuwe producten of diensten aan te bieden. 

Concreet kunnen we deze voordelen oplijsten van Industry 4.0:

 • De digitale opvolging van het productieproces vermindert de administratieve last.
 • De gegevens die de slimme systemen verzamelen, bieden inzicht in hoe de productie vlotter kan verlopen en hoe de kwaliteit van producten verbeterd kan worden.
 • De slimme systemen ondersteunen medewerkers bij hun taken. 
 • Management kan sneller beslissingen nemen dankzij real-time analyse.
 • Alle producten kunnen individueel opgevolgd worden, wat meer mogelijkheden biedt voor maatwerk.
 • Dankzij een flexibeler productieproces kan u tijd en kosten besparen. 
 • Op basis van de verzamelde gegevens kan u anticiperen op fouten of onderbrekingen in uw machinepark.

Al deze voordelen van Industry 4.0 helpen uw bedrijf de efficiëntie op te krikken en een concurrerende positie in te nemen op de markt. Hierin spelen uw interne transportsystemen ook een belangrijke rol.

Wat betekent Industry 4.0 voor uw intern transportsysteem?

Met interne transportsystemen voor stuk- en bulkgoederen verplaatst u veilig en snel goederen in uw bedrijf. Maar een onverwachte temperatuurswisseling, een stroomonderbreking of een andere afwijking in een transportband, kettingtransporteur of elevator kunnen uw volledige productieproces vertragen of stilleggen. 

Met slimme sensoren in de transportsystemen van uw bedrijf in agro of industrie, kan Meyland die afwijkingen detecteren voordat het te laat is. Vanop onze dashboards volgen we de bewegingen van uw transportbanden op de voet. Zo kunnen we ernstige problemen voorkomen en blijft uw intern transportsysteem op rolletjes lopen. 

Dankzij Meyland 4.0 hoeft u niet meer wakker te liggen van een plotse stilstand van uw transportsysteem. We make the goods move!

Benieuwd wat Meyland 4.0 kan betekenen voor uw bedrijf?

Neem snel contact met ons op voor meer informatie.

3 mobiele weegbunkers voor een klant in Kenia [VIDEO]

Meyland makes the goods move tot ver buiten de landsgrenzen. Tot in Kenia bijvoorbeeld! 

Voor een klant in Kenia bouwden we 3 mobiele weegbunkers voor graan, kolen en klinker. Elke weegbunker, weegtrechter of batchweger werd volledig door onze eigen medewerkers ontworpen en samengesteld in België. 

Na een grondige controle, hebben we de bunkers weer gedemonteerd. Klaar om verscheept te worden naar hun eindbestemming in Kenia. Voor het transport waren maar liefst 14 trailers voor uitzonderlijk vervoer nodig en 11 containers.

Eenmaal de weegbunkers veilig hun bestemming bereikt hadden, hebben de lokale medewerkers de 3 kolossen netjes opgebouwd onder begeleiding van Meyland. 

Alles is vlekkeloos verlopen, en de batchwegers werden ondertussen in dienst genomen.

Wat maakt deze weegbunkers bijzonder?

 • Ze zijn 13 meter hoog en wegen elk 90 ton.
 • Generatoren laten de weegbunkers volledig autonoom werken.
 • Ze zijn vanop afstand verplaatsbaar met een afstandsbediening.
 • De weegbunkers kunnen tot 800 ton per uur wegen, tot 20 ton per batch.
 • Het weegsysteem is geijkt. 
 • De ingebouwde transportbanden zijn 1200 mm breed en hebben een stofafzuigingssysteem.

Bekijk in dit filmpje een boeiende timelapse van het hele proces.

3 mobiele batchwegers voor een klant in Kenia