Trends in industriële automatisatie anno 2022

Met een nieuwe industriële revolutie, industry 4.0, komen heel wat trends de kop op steken. Wilt u net als ons volledig mee zijn met de belangrijkste nieuwigheden op vlak van industriële automatisatie in de markt? Blijf dan zeker lezen.

7 trends in industriële automatisatie

Trends komen en gaan, maar sommige gaan al enkele jaren mee. We frissen de belangrijkste trends in de industriële automatisatie anno 2022 even op.

#1 Digitale transformatie in versneld tempo

Digitale transformatie is al lang geen nieuws meer. Toch is het de laatste jaren in een stroomversnelling gekomen. Dat hebben we te danken aan Covid-19. Bedrijven werden tijdens de pandemie geconfronteerd met een overmacht zoals we die nog maar weinig gezien hebben. En al zeker niet collectief. Door lockdowns, quarantaines en isolatie van medewerkers, werden heel wat processen op de proef gesteld. Om te kunnen blijven draaien, moesten ook fabrieken een ommezwaai maken.

Het productieproces veiligstellen was het doel. Ook wanneer een deel van het personeel door onvoorziene omstandigheden uitvalt, moet een fabriek op volle toeren kunnen draaien. Ondernemingen zochten hun heil in de digitale transformatie van hun processen.

De overheid stimuleert de digitale transformatie van bedrijven door middel van een subsidie.

#2 Artificial Intelligence

Artificial Intelligence baant zich stilaan een weg in alle mogelijke sectoren. Vermoedelijk zal het totaal aantal investeringen in AI zelfs nog verdubbelen binnen enkele jaren.

Slimme machines verhogen de productiecapaciteit en zorgen voor een ton aan data. Zo kan het productieproces in de toekomst verder geoptimaliseerd worden en worden de groeimarges op lange termijn veiliggesteld.

Artificial Intelligence baant zich stilaan een weg in alle mogelijke sectoren.

Dankzij AI kunnen medewerkers onverwachte omstandigheden of nieuwe situaties beter navigeren. Hun beslissingen zullen meer doorgrond zijn en bovendien gebaseerd op onmisbare en real-time data. Dat AI een belangrijke rol speelt in het productieproces is ondertussen algemeen geweten. Maar ook uw supply chain management kan er de vruchten van plukken. Dankzij AI zal u sneller kunnen reageren op de vraag van de klant. Bovendien kunnen toeleveringen beter gemonitord worden. Zo wordt het eenvoudiger om just-in-time management nog accurater te regelen.

#3 Internet of things

“Internet of things” (IoT) wint wereldwijd aan populariteit en valt niet weg te denken uit deze lijst. Zowel bij particulieren als bij fabrikanten. Covid-19 zorgde ervoor dat de investeringen tijdelijk een dip kenden, maar we verwachten dat dit in de toekomst opnieuw meer aandacht zal krijgen.

Slimme sensoren zijn namelijk niet weg te denken uit de toekomst en hoewel we al ver staan, blijft technologie zichzelf heruitvinden. Bedrijven kunnen onmogelijk achterblijven.

#4 Robotisering in opmars

Industriële automatisatie en robotisering gaan hand in hand. De robotisering van een machinepark kan een enorm concurrentieel voordeel opleveren. Wanneer al uw processen optimaal op elkaar afgestemd zijn, is de omloopsnelheid opmerkelijk sneller. Hierdoor kan u uw producten sneller tot bij uw klant krijgen tegen een lagere prijs of hogere winstmarge. Die keuze laten we volledig aan u.

Binnen de robotisering van de productieprocessen zien we ook enkele trends terugkeren:

  • The rise of the machine
    Robots blijven iedere dag slimmer worden. Ze zijn flexibel en laten ons toe snel beslissingen te nemen.
  • Teamwork makes the dreamwork
    In tegenstelling tot wat men vaak denkt, betekenen robots niet zomaar de ondergang van manueel werk. Ook voor de mens is er nog heel wat te doen.

#5 Cybersecurity

Wanneer we meer en meer “in the cloud” werken, komen er andere uitdagingen. Cybersecurity is lang geen ongekend begrip meer in de industriële sector, toch deinst men er maar al te vaak voor terug. Velen zien het als een risico, eentje waar men liever zo ver mogelijk van wegblijft. Waardoor men balanceert op een fijne koord met aan de ene kant doorgedreven industriële automatisatie en aan de andere kant cybersecurity en de onzekerheden die dit met zich meebrengt.

Waar men vroeger vreesde voor inbraken, is dit deels verschoven naar angst voor hackers. Herinner u de cyberaanval die in 2020 op de voorpagina van iedere krant stond. Een Belgische weefmachinefabrikant werd het slachtoffer van gijzelsoftware waardoor hun hele productie stil lag. Daarom besteden ook wij hier veel aandacht aan. Uw systemen zijn in veilige handen.

#6 Slimme fabrieken

Slimme fabrieken onderscheiden zich door hun intelligente structuren en maximale procesoptimalisatie. Steeds meer fabrikanten zien het nut van een omschakeling in. Zij die reeds de overstap maakten naar een slimme fabriek, merken eigenhandig de vele voordelen op.

#7 Hyperautomatisering

Hyperautomatisatie, ook wel digitale procesautomatisering genoemd, is de toekomst. Daarmee is het simpelweg gezegd. Vergaande industriële automatisatie is geen uitzondering meer. Steeds meer bedrijven stappen over naar een werkwijze waarbij processen tot het uiterste worden geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Hyperautomatisatie combineert het beste van alles wat technologie ons te bieden heeft: robotica, AI, software…

Industriële automatisatie op maat van uw bedrijf

Anno 2022 zijn er heel wat trends binnen de industriële automatisatie. Dit betekent echter niet dat uw bedrijf ze één voor één moet adapteren. Niet iedere trend zal aansluiten bij uw bedrijf. Daarom is het belangrijk om grondig te bekijken welke trends uw bedrijf voordeel opleveren en welke niet. U kan bijvoorbeeld kleinschalig starten en later verder bouwen aan de automatisatie van uw processen.

Maak uw bedrijf klaar voor de toekomst?

Bent u klaar om met uw bedrijf helemaal mee te gaan op de golf van industry 4.0? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Bij Meyland zorgen we ervoor dat de digitalisering van uw machinesysteem van een leien dakje loopt. Met Meyland 4.0 is uw bedrijf klaar voor wat de toekomst voor ons in petto heeft.

Vraag daarom uw vrijblijvende audit aan.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie