PLC in machinebouw: de essentie
Als u een beetje vertrouwd bent met machinebouw, dan bent u ongetwijfeld het begrip “PLC” al eens tegengekomen. Wij leggen uit wat die drie letters concreet inhouden en welk verschil het maakt in de automatisering van uw machinepark.
Wat is een PLC?
PLC, ook wel gekend als “programmable logic controller” of “programmeerbare logische eenheid”, is een computer die een microprocessor bevat. Deze vangt inkomende signalen op, waarmee bepaalde systemen getriggerd kunnen worden.
Een beetje geschiedenis…
Het apparaat werd in 1968 voor het eerst ontwikkeld door de Amerikaan, Richard “Dick” Morley (December 1, 1932 – October 17, 2017) voor General Motors.
Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van deze technologie. De eerste jaren werd de PLC gretig opgepikt door de automobiel industrie. Niet veel later wist het ook heel wat engineers en ondernemers te overtuigen om ook hun productieproces te optimaliseren door middel van PLC’s.
De komst van PLC’s zorgde in de beginjaren voor wat argwaan. De adaptatie van de technologie zorgt er immers voor dat heel wat handelingen geautomatiseerd worden. Ideaal voor de productiviteit en de winstgevendheid van een bedrijf, maar werknemers stonden initieel nogal sceptisch tegenover de komst van de uitvinding. Vandaag weten we beter. Mens en machine kunnen perfect naast elkaar werken. Meer nog, vandaag versterken mens en machine elkaar voortdurend. En dat is exact waar we bij Meyland naar streven: een cohesie die uw bedrijf enkel ten goede komt.
Welke functie heeft een PLC?
PLC’s worden in verschillende sectoren toegepast. In eerste instantie in de industrie om systemen te automatiseren. Denk daarbij aan fabrieken, havenbedrijven, drukkerijen, landbouwbedrijven, industriële bakkerijen, enzovoort. Maar daar blijft het niet bij. Want ook in pretparken worden de dag van vandaag PLC-systemen gebruikt om attracties te automatiseren.
Hoe werkt een PLC?
Een PLC wordt zo geprogrammeerd dat de machine waarop de PLC betrekking heeft weet wat de volgende actie is. Wanneer een dergelijk systeem een inkomend signaal ontvangt, weet de machine exact wat het moet doen. Niet iedere PLC leest input op dezelfde manier. Hoe de PLC de input interpreteert hangt af van de aanwezige interfacekaarten. Om de systemen nog beter op elkaar af te stemmen, wordt gebruik gemaakt van veldbusnetwerken. Deze laten toe dat de verschillende machines correct informatie met elkaar uitwisselen. Onmisbaar dus als u het verschil wil maken in industry 4.0.
Het hoeft niet te verbazen dat PLC’s uitzonderlijk belangrijk zijn binnen de industriële automatisatie. Net daarom worden PLC’s zo goed beschermd tegen vocht, geluid, trillingen en andere factoren die de goede werking van het systeem in gevaar zouden kunnen brengen.
Wat zijn de voordelen van PLC’s?
PLC’s maken uw machinepark slimmer en daar zijn diverse voordelen aan verbonden:
- Het controleren van opeenvolgende processen
- Het interpreteren van input
- Het beschikbaar maken van realtime data
- De aanpasbaarheid van het systeem
- De mogelijkheid om veiligheidssystemen te integreren
- De verhoogde efficiëntie van uw systemen
- Het minimaliseren van tijdverlies
- Het maximaliseren van winst
Dit zijn nog maar enkele van de vele voordelen die die het gebruik van PLC’s in uw bedrijf kan opleveren. Ontdek hoe uw productieproces positief beïnvloed kan worden door een slim en dynamisch machinepark.
Welke soorten PLC’s bestaan er?
Er bestaan heel wat verschillende soorten PLC’s. We bespreken alvast de vaste, modulaire en veiligheids-PLC’s.
Vaste PLC
Vaste PLC’s zijn over het algemeen relatief klein en bieden minder mogelijkheden. Concreet beschikken ze over een beperkter geheugen en bevatten ze minder in- en outputs. Een vaste PLC heeft zeker zijn waarde, maar laat door z’n beperkingen grote uitbreidingen in de toekomst niet toe.
Modulaire PLC
In tegenstelling tot de vaste variant, zijn modulaire PLC’s helemaal klaar voor de toekomst. Ze zijn zo ontwikkeld dat ze kunnen meegroeien met uw machines en productieproces. Modulaire PLC’s laten u alle kanten uitgaan met uw machinepark. Dynamische tijden, vragen om dynamische systemen. En dat is het grote voordeel van een modulaire PLC.
U hoeft zich dus geen zorgen te maken wanneer u uw productieproces wil optimaliseren. Dankzij het veerkrachtige systeem van modulaire PLC’s kan is uw productieproces en uw bedrijf klaar voor de toekomst.
Veiligheids-PLC
PLC’s worden beschermd tegen vocht, trillingen en andere factoren. Maar de PLC beschermt ook uw machines en neemt daardoor uw hele productieproces onder de vleugels. Veiligheids-PLC’s worden gebruikt om eventuele fouten of onveilige situaties te herkennen en een signaal te sturen naar de verantwoordelijke.
De veiligheids-PLC’s worden zodanig geprogrammeerd dat gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomen worden. Concreet betekent dit dat de PLC onder andere de temperatuur en de luchtvochtigheid nauwlettend in de gaten houdt. Zodra de temperatuur van uw machine stijgt, zal hiervan een melding gemaakt worden. Zo kan in de meeste gevallen tijdig ingegrepen worden en kan erger worden voorkomen. Door dergelijke systemen te integreren in het productieproces, trachten we te voorkomen dat het hele productieproces stilgelegd moet worden.
Deze PLC’s kunnen in verbinding staan met allerlei veiligheidssystemen, zoals bijvoorbeeld noodstops, RFID-switches, veiligheidsdeuren, enzovoort.
Vraag advies om uw productieproces verder te optimaliseren
Ieder productieproces is anders opgebouwd en vraagt dus een unieke aanpak wat betreft de integratie van PLC’s. Onze experts hebben jaren ervaring in het integreren van slimme systemen, die goederen stockeren en transporteren. Vraag een vrijblijvende analyse van uw machinepark aan. Vervolgens bepalen we op basis van de resultaten van deze audit wat de opportuniteiten zijn voor uw bedrijf.