De voordelen van IIoT

De industriële wereld staat niet stil. Elke dag zijn er nieuwe doorbraken, uitvindingen en realisaties. Ooit was IIoT er ook zo één. Toen een nobele onbekende, vandaag geliefd bij velen.

Wat is IIoT?

IIoT, of voluit Industrial Internet of Things, wijst op de connectie tussen verschillende sensoren en apparaten. Samen vormen ze één groot netwerk.

Het principe is erg populair in de automobielindustrie, waar de belangrijkste functie misschien wel is om eventuele problemen te voorspellen, waardoor men hierop tijdig kan anticiperen. Hierdoor kan men voorkomen dat een volledige productielijn wordt stilgelegd, omdat er zich een probleem voordoet.

Industrial Internet of Things illustratie

Ook binnen de agricultuur zien we steeds meer toepassingen. Sensoren verzamelen data over de grondkwaliteit, waaronder bodemvoedingsstoffen en de vochtigheidsgraad van de bodem. 

Het ontstaan van IIoT

IIoT kwam er niet van vandaag op morgen. De allereerste aanzet in deze richting was bij het ontstaan van de programmable logic controller (PLC). Deze werd voor het eerst geïntroduceerd in 1968 door Richard Morley voor de automobielindustrie.

In 1980 brak met Ethernet een volgende fase aan. Smart devices werden steeds meer aanvaard als een belangrijk onderdeel van de toekomst. Later, in 1999, werd de RFID-technologie geïntroduceerd door de Brit, Kevin Ashton. We kennen het allemaal in de vorm van chips zoals in er eentje in onze elektronische identiteitskaart zit.

Sinds 2002 zijn ook Internet of Things en Industrial Internet of Things aan een opmars bezig. Zowel in het dagelijks leven als in de industrie winnen deze terrein.

De voordelen van IIoT

Sceptici staan nog twijfelachtig tegenover IIoT, maar zij die willen innoveren weten dat de voordelen niet te ontkennen vallen. Wij zetten de 6 belangrijkste voordelen voor u op een rij:

  1. Voorspelbaarheid
  2. Betere service
  3. Productverbeteringen
  4. Opvolging van goederen
  5. Verhoogde efficiëntie
  6. Verbeterde veiligheid

Tijd om deze voordelen verder onder de loep te nemen.

1. Voorspelbaarheid

De integratie van IIoT zorgt ervoor dat we beter kunnen anticiperen op bepaalde situaties. Hierdoor zijn we in staat mogelijke issues te identificeren voor ze zich voordoen. Door problemen te voorkomen, verhinderen we dat een productielijn gedeeltelijk of zelfs volledig moet worden stilgelegd. Zo bespaart IIoT geld en tijd voor een bedrijf.

2. Betere service

Ook wanneer u uw klanten een bepaalde service biedt, kan IIoT een grote meerwaarde zijn in uw sales pitch. Mits de juiste integraties en connecties kan u uw klantenservice optimaliseren en inspelen op noden waarvan uw klant zelf nog niet beseft dat hij ze heeft. Uw proactiviteit stijgt aanzienlijk en dat wordt ongetwijfeld geapprecieerd door uw klanten. 

3. Productverbeteringen

In sommige gevallen kan IIoT ook helpen bij het verbeteren van uw producten. Door een clevere toepassing kan u zicht krijgen op het gebruiksgedrag van zij die uw producten dagelijks gebruiken. Al deze data levert u een schat aan informatie op, waardoor u in de mogelijkheid bent uw producten verder te optimaliseren. U toont dat u uw klant begrijpt en dat u naar hen luistert.

4. Opvolging van goederen

Ook in de supply chain is Industrial Internet of Things onmisbaar geworden. Of toch als u een goed overzicht wil hebben van uw goederen in de goederenstroom. Waar men vroeger moest vertrouwen op een GPS, kunnen we via IIoT veel interessantere en accuratere toepassingen voorzien.

5. Verhoogde efficiëntie

IIoT geeft ons de mogelijkheid om onze systemen zo te optimaliseren dat ons productieproces steeds efficiënter wordt. Denk maar aan robotisering van bepaalde handelingen, het inzetten van drones of automatische vorkliften. Een Fins bedrijf deed het en kon de kosten van schade met 90% terugdringen. Denk daarbij aan schade aan de vloer, de vorklift zelf of de goederen die vervoerd werden. Efficiëntie kunnen we doortrekken naar zowel geld als tijd.

6. Verbeterde veiligheid

IIoT en veiligheid is nog wel eens een combinatie waaraan sommigen twijfelen. Zeker op gebied van cybersecurity. Toch brengt IIoT ook veiligheid met zich mee. Denk maar aan chemische processen waarbij men door automatisatie en de integratie van slimme sensoren de veiligheid kan verhogen voor werknemers. IIoT laat ons toe de foutenmarge in te perken. Want we weten allemaal: “Fouten maken is menselijk.”

IIoT in de toekomst

Als vooruitstrevend bedrijf is het belangrijk om naar de toekomst te kijken. Wat binnen 5 jaar? Wat binnen 10 jaar? En hoe pakken we het binnen 20, 30 tot 50 jaar aan? Akkoord, het is onmogelijk om op alles te anticiperen. De wereld evolueert en wij als bedrijven moeten mee. IIoT is één van de trends die de toon zet voor de toekomst van onze bedrijven. IIoT zal in de toekomst, meer dan ooit, bepalen wie mee kan met de concurrentie en wie alleen achterblijft. We zien nu al grote verschillen tussen de bedrijven die de waarde van IIoT inzien en diegene die nog in de ontkenningsfase verkeren.

Benieuwd hoe IIoT uw bedrijf een boost kan geven?

Bent u al een tijd op zoek naar manieren om uw productieproces te optimaliseren? Wilt u uw machinepark efficiënter maken en de kans op fouten vermijden? Dan kan IIoT de oplossing bieden. Krijg advies op maat van uw bedrijf! Vraag een vrijblijvende audit aan. Onze experten nemen de tijd om uw productieproces grondig onder de loep te nemen.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie