5 tips om de productiviteit van uw productieproces te verhogen

Is ieder facet van uw productieproces zo optimaal mogelijk op elkaar afgestemd? Of verliest u kostbare euro’s door inefficiënties en bottlenecks? Het behalen van de hoogst mogelijke productiviteit is zowel in tijden van economische voorspoed als in economisch zware tijden een absolute must.  

Operational excellence: wat is het?

Het was Joseph M. Juran die in de jaren 70 voor het eerst “operational excellence” als bedrijfsfilosofie naar voor schoof. Het concept streeft een efficiëntere manier van werken na, zonder in te boeten aan kwaliteit. Het draait om het zoveel mogelijk beperken van de foutenmarge en de kwaliteit van het afgeleverde product te maximaliseren.

Door de jaren heen groeide het aantal pijlers waarop het concept steunt. Dit heeft alles te maken met de veranderingen in de maatschappij en de bikkelharde concurrentie op de markt.

Twee mannen zijn in bespreking over het productieproces

Dit zijn de voornaamste pijlers waar men nu vooral op focust:

  • Veiligheid
  • Efficiëntie
  • Kostenverlagend
  • Duurzaamheid
  • Kwaliteit

In 1995 werd het concept opgepikt door Michael Treacy en Fred Wiersema, twee marketingstrategen die “operational excellence” als één van hun drie bedrijfsstrategieën beschouwden. Het is één van hun manieren om een bedrijf te positioneren in de markt.  

5 redenen om uw productieproces te verbeteren

Reden 1: Sneller market-ready

Hoe beter de verschillende fasen in uw productieproces op elkaar afgestemd zijn, hoe minder kostbare tijd u verliest. Bovendien zijn uw producten sneller marktklaar. De kortere doorlooptijd van uw goederen zorgt voor een concurrentieel marktvoordeel. Het kan voor potentiële klanten een doorslaggevende factor zijn. Al helemaal wanneer de kwaliteit van uw producten hetzelfde blijft of zelfs stijgt. 

Reden 2: Foutenmarge verkleinen

Een geoptimaliseerd productieproces ontneemt u heel wat onnodige stress. Door uw processen kritisch te analyseren, verbeterpunten te bepalen en actie te ondernemen, kan u uw foutenmarge enorm reduceren.

Wat x aantal jaar geleden werkte, is daarom vandaag niet meer de efficiëntste aanpak.

Reden 3: Energiekosten drukken

De huidige energiekosten houden veel ondernemers ’s nachts wakker. Hoe kan het ook anders met die torenhoge energiefacturen die maar blijven oplopen? De stijgende gas- en elektriciteitsprijzen beïnvloeden ons productieproces en de koopkracht van onze klanten.

Hoe efficiënter u kan produceren, hoe minder fouten er gemaakt worden, hoe minder tijd u nodig heeft en hoe meer u de prijs kan drukken. Dit geeft u, na uw investering, een competitief voordeel ten opzichte van uw concurrenten.

Reden 4: Veiligheid verhogen

Een productie met moderne systemen en apparaten verhoogt de algemene veiligheid. We denken hierbij zowel aan de veiligheid van uw goederen, als ook de omstandigheden waarin uw werknemers hun job uitvoeren. Slimme integraties kunnen de veiligheid op de werkvloer positief beïnvloeden.

Reden 5: Stilstaande machines vermijden

Niets zo vervelend én kostelijk dan het gedeeltelijk of zelfs volledig stilleggen van uw productielijnen. Het vreet aan uw budget en is weggesmeten geld. Door uw processen grondig aan te pakken en te moderniseren kunnen dergelijke situaties vermeden worden.

5 tips om uw productieproces te optimaliseren

Tip 1: Analyseer uw huidige processen

Alles begint bij uw huidige productieproces. Mogelijks ondervond u in het verleden al enkele pijnpunten die onder handen genomen moeten worden. Wanneer uw productie meermaals op dezelfde plaats vastloopt, dan weet u onmiddellijk dat daar een probleem is. Maar de kans bestaat dat er nog inefficiënties onopgemerkt bleven.

Bij Meyland sturen we onze ingenieurs op pad om de werking in uw fabriek van boven tot onder te analyseren. Met hun verworven inzichten kunnen ze bepalen hoe uw productieproces verbeterd kan worden zodat uw productiviteit significant verhoogt.

Tip 2: Omarm slimme fabrieken

Slimme fabrieken als toekomstmuziek? De toekomst is vandaag en veel bedrijven zien in dat wachten tot morgen geen optie is. Uw concurrenten blijven immers ook niet stilstaan. Om mee te blijven en de concurrentie aan te gaan heeft u slimme technologie nodig.

Het belang van een slimme fabriek wordt bovendien bevestigd door wetenschappelijk onderzoek waarbij men naging hoe producenten tegenover de opkomst ervan staan. Hieruit bleek dat zij die de overstap maakten, zowel op operationeel als financieel vlak grote vooruitgang zien.

Tip 3: Gebruik PLC’s

Richard “Dick” Morley bewees de wereldwijde industrie een enorme dienst met de ontwikkeling van PLC’s. Hiermee legde hij onmiskenbaar de basis voor de industriële automatisatie zoals we die vandaag kennen.

Met deze toepassing kunnen we een bepaalde actie triggeren waardoor het proces automatisch verder kan, zonder dat er manuele handelingen nodig zijn.

Tip 4: Bekijk de digitale transformatiesubsidie

De Vlaamse overheid wil producenten die voluit de digitale kaart trekken belonen. Daarom riepen ze de digitale transformatiesubsidie in het leven. Hiermee kan een bedrijf tot maar liefst € 50.000 subsidie krijgen.

Ieder jaar zijn er verschillende momenten waarop u uw subsidieaanvraag kan indienen. Wanneer precies, kan u steeds terugvinden op de website van VLAIO.

Tip 5: Kies voor interne transportsystemen

Er bestaan makkelijkere manieren om goederen in uw bedrijf te verplaatsen dan er werknemers mee te laten sleuren. Interne transportsystemen zijn ideaal wanneer u uw productiviteit wil verhogen. U kan uw werknemers doelbewuster inzetten en hun kwaliteiten beter benutten.

Het verkeer op de werkvloer wordt aanzienlijk minder, waardoor de kans op een werkongeval steeds kleiner wordt.

Vraag advies om uw productiviteit te verhogen en uw productieproces te verbeteren

Er bestaat geen universele, kant-en-klare oplossing om een productieproces efficiënter te maken. Geen twee productieprocessen zijn gelijk. Onze ingenieurs analyseren uw werking tot in de kleinste details en geven u vervolgens advies op maat van uw bedrijf. Met de juiste integraties, machines en systemen wordt uw productiviteit naar een hoger niveau getild.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie