Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt en kostenbesparend mogelijk te werk. En laat dat net zijn waar Meyland voor staat: maximale efficiëntie. Wij laten zien hoe onze opslag- en transportsystemen u helpen om aan lean manufacturing te doen.

Wat is lean manufacturing?

Lean manufacturing is een productiemethode die verspilling vermindert en productiviteit optimaliseert in het productieproces. We definiëren verspilling als alles wat geen waarde toevoegt en waar uw klanten niet voor willen betalen. Denk aan verspilling van tijd, materiaal en arbeid.

Wat zijn de voordelen van lean manufacturing?

  • minder productiekosten – Minder verspilling betekent snellere en efficiëntere productie. De productiekost per eenheid zal dus dalen.
  • meer kwaliteit – Door uw productieproces te optimaliseren, zal ook de kwaliteit van uw producten en diensten verbeteren.
  • meer klanttevredenheid – Lean manufacturing betekent dat u uw processen beter afstemt op de behoeften van uw klanten. Zij zullen uw inspanningen zeker appreciëren.

Zo start u met lean manufacturing

Neem uw productieproces grondig onder de loep. Dat doet u door een proces flow diagram (PFD) op te stellen. Hebt u zelf de kennis niet in huis? Onze ingenieurs doen het graag voor u.

Zodra u uw proces in kaart hebt gebracht, analyseert u welke activiteiten en processen waarde toevoegen. Vindt u elementen die zorgen voor verspilling? Dan zoekt u naar een efficiënter alternatief. Haal inspiratie uit de voorbeelden van Meyland.

5 lean oplossingen tegen verspilling

De opslag- en transportsystemen van Meyland zijn erop voorzien om efficiënt en kostenbesparend te zijn. Wij bouwen systemen op maat die perfect aansluiten bij uw noden en verwachtingen. Met de volgende vijf oplossingen zorgen wij voor een minimum aan verspilling.

1. Stoffilters bij open systemen

Het transport van producten zoals droge mortel of zand zorgt vaak voor stofontwikkeling. Zeker wanneer u het product van transportband naar transportband stort. Daarom installeert Meyland compacte stoffilters die het stof opzuigen en opnieuw in de productiestroom brengen. Dat zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk van het product verloren gaat.

Niet alleen gaan onze stoffilters verspilling tegen, ze voorkomen ook dat het stof in de natuur terechtkomt. Een mooi voorbeeld zijn de mobiele Discharge Hoppers met stoffilters die we installeerden voor het Keniaanse havenbedrijf Kenya Ports Authority.

2. Gesloten systemen

Wilt u nog meer verspilling tegengaan? Dan kiest u best voor een gesloten transportsysteem zoals een kettingtransporteur. Dit soort systeem haalt uw droge producten uit een bunker of silo en trekken ze vooruit door een gesloten kanaal. Omdat er niks uit kan, hebt u ook geen verspilling.

Meyland heeft ook gesloten transportbanden. Die zijn ideaal om poeder- en korrelproducten te verplaatsen, zonder product te verliezen. Valt er toch iets van de band? Dan wordt dat aan weerskanten opgevangen door een trommel die het gemorste product weer toevoegt aan de productiestroom.

3. Restloze elevatoren

Ook voor verticaal transport zijn er mogelijkheden om verspilling te minimaliseren. Daarvoor is er de restloze elevator. Deze elevator schept het product via bekers in de voet van de elevator op en zorgt ervoor dat die bovenaan optimaal geleegd worden. Door de afstand tussen de bodem van de elevator en de bekers goed in te stellen, kan het product niet achterblijven aan de voet. Ideaal om verspilling tegen te gaan bij lichte en fijne producten.

4. Transportsystemen op maat

Lean manufacturing gaat over maximale waarde creëren voor de klant. Daarom is het essentieel om de noden van uw klanten op de voorgrond te plaatsen in uw productieproces. Met een transportsysteem dat precies ingesteld is op de juiste massa per uur, loopt de flow van uw logistieke proces gesmeerd. U produceert zo niet te weinig, maar ook niet te veel.

Hoe wij helpen? U vertelt ons hoeveel ton per uur u wilt verzetten. Wij bouwen de geschikte machines en stellen ze af op de gewenste capaciteit. Zo hebt u een perfecte turn-key oplossing op maat van uw project.

5. Transportsysteem in plaats van vrachtwagens

Zet u soms vrachtwagens in voor uw interne transport? Dan bestaat de kans dat u onnodige tijd en arbeidsmiddelen inzet terwijl het eenvoudiger kan. Een transportband, transportschroef of kettingtransporteur overbrugt lange afstanden en stelt u eenvoudig in op de juiste capaciteit. Daarmee garandeert u dat uw producten snel en met een druk op de knop ter plaatse komen.

Project: transportsysteem van 800 meter over land en water

Een van onze klanten zocht naar een manier om een grote hoeveelheid kleigrond te verplaatsen. De meest voordelige optie was om de kleigrond met schip aan te brengen, maar dan moesten ze nog 800 meter over water en land overbruggen. Vrachtwagens zouden meer tijd, energie en geld kosten. Onze transportbanden boden een lean alternatief.

De ingenieurs van Meyland bouwden vier transportbanden die vertrokken vanop een ponton op het water. Zo werd er 400 ton kleigrond per uur verplaatst. De voordelen?

  • tijdswinst – De grote hoeveelheid grond moest niet over de autoweg.
  • lagere kosten – De aanvoer via schip en transportband was de voordeligste optie.
  • minder mankracht – De transportbanden namen het grootste transportwerk op zich.

Hulp nodig bij uw lean productieproces?

Onze machines en installaties zijn afgesteld om uw productieproces vlot en efficiënt te maken. Wilt u aan lean manufacturing doen? Neem contact op met Meyland. Onze ingenieurs vinden de juiste oplossing voor uw probleem.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie