PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo de foutenmarge te minimaliseren en uw winstmarge te maximaliseren? Dan kan u niet zonder een uitgebreide PFD. In deze blog tonen we aan hoe een PFD het verschil kan maken voor de toekomst van uw bedrijf.  

Wat is een PFD?  

Een PFD, ook wel gekend als een process flow diagram en niet te verwarren met een PDF. Een process flow diagram is een schematische presentatie van de belangrijkste onderdelen van een fabrieksgebouw. Alle leidingen, apparatuur en de verschillende onderdelen die nodig zijn om uw productieproces te realiseren zijn aanwezig.  

We gebruiken een PFD als basis voor alle volgende stappen van uw toekomstige fabrieksgebouw. Daarnaast leent het zich voor opstellen van controlestrategieën en het maken van een gedetailleerde offerte. Het correct opmaken van een process flow diagram kan heel wat fouten voorkomen. Een fout in de PFD kan er namelijk voor zorgen dat het productieontwerp niet volledig operationeel is.   

Een PFD als schematische weergave van uw fabrieksprocessen

Wat zijn de voordelen van een process flow diagram?  

Een PFD brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo creëert u een visueel schema van uw productieproces en uw fabriek, het laat u toe uw processen te verbeteren, dient als basisontwerp waarmee alle betrokken partijen aan de slag kunnen en kan mogelijke problemen aanwijzen.  

 • Visueel schema  
  Met uw PFD heeft u uw basisontwerp op zak. Bovendien is het een handige tool dat alle toebehoren van uw toekomstige fabriek omvat. Van het kleinste schroefje tot de grootste motor. Geen onderdeel blijft onbesproken.  
  Daarnaast kan u uw process flow diagram gebruiken als communicatiemiddel. De verschillende partijen kunnen er mee aan de slag en krijgen een duidelijk beeld van wat er verwacht wordt. Zo vermijdt u dubbelzinnigheden en misverstanden.   
 • Procesoptimalisatie  
  U wilt uiteraard dat uw nieuwe fabriek minstens zo efficiënt is als de vorige. En liefst nog een beetje meer. Daar kunnen we u geen ongelijk in geven. De rendabiliteit van uw fabriek bepaalt namelijk voor een groot deel uw winstmarge. Hoe makkelijker u uw processen kan bedienen, aanpassen en controleren, hoe beter voor uw portefeuille.  
 • Ontwerp van besturingssystemen 
  Uw PFD kan ook mee bepalen hoe uw besturingssystemen zullen functioneren. Hierdoor kan u veel overbodig werk voorkomen.  
 • Probleemindicator  
  Inefficiënties zijn als de pest voor een productieproces. Door het proces tot in de kleinste details in kaart te brengen, kunnen eventuele knelpunten geïdentificeerd worden. Dit geeft u de kans om deze bottlenecks uit de weg te ruimen nog voor de eerste steen van uw fabriek gelegd wordt.  

Kortom, een process flow diagram kan echt het verschil maken voor uw productiviteit. Het stelt u in staat een heuse procesautomatisatie op poten te zetten waardoor u in minder tijd, met minder handelingen en een lagere foutenmarge uw activiteiten kan uitvoeren.  

Wie maakt zo’n PFD op?   

Bij Meyland zijn verschillende opties. Zo kan u kiezen om zelf uw PFD op te stellen, u kent de vele stappen in uw productieproces natuurlijk zo goed als uw eigen broekzak. U kan opteren om de PFD van uw fabriek te laten opstellen door een door u gekozen partij. Of u kan beroep doen op onze ingenieurs die samen met u een process flow diagram van uw productiebedrijf creëren.  

Wat na het opstellen van een PFD?

Zo’n schema is slechts het begin. Zodra we een zicht krijgen op de finale versie is het tijd om aan de 3D-ontwerpen van uw fabriek te werken. Hier gaan we ook de ontbrekende schakels tussen verschillende productieonderdelen in kaart brengen. Denk maar aan transportbanden of -schroeven. Uw 3D-ontwerp bevat alle details van uw PFD én alle noodzakelijke verbindingen. Uw nieuwe site krijgt steeds meer vorm.  

Project: Coeck  

Coeck is een gevestigde waarde in de bouwwereld. Al sinds 1929 draaien ze naarstig mee aan de top. Dat Coeck een familiebedrijf in hart en nieren is, is het understatement van het jaar. Want ondertussen staat de 4e generatie aan het roer. Door de jaren heen bleef hun assortiment verder uitbreiden, van droge mortel tot wand- en vloertegels. Als het maar met beton te maken heeft. 

Wanneer de nood het hoogst is, is er Meyland   

De nood aan een nieuwe, meer efficiënte fabriek viel niet te negeren. Dat kon ook niet anders want iedere dag wordt zo’n 5000 ton grondstoffen omgetoverd tot ruwbouw- en afwerkingsproducten.  

Naast de wens om een beter productieproces op poten te zetten, wil Coeck ook ecologischer te werk gaan. Duurzaamheid zit in hun DNA gebakken en dat wouden ze weerspiegeld zien in hun nieuwe fabriek.  

De nieuwe fabriek van Coeck

Onze aanpak  

Samen met hen gingen onze ingenieurs en experten aan de slag om een duurzaam proces uit te tekenen waardoor Coeck zo ecologisch mogelijk producten kan ontwikkelen. Dat brengt een hele automatisatie met zich mee. Het hele gebouw is voorzien van de nodige PLC’s waardoor het productieproces volledig automatisch kan verlopen. Met een minimale inzet kan men heel eenvoudig selecteren welk product via een bepaalde productielijn moet vervaardigd worden. Verschillende productrecepten zijn gekoppeld aan de PLC’s in de fabriek. Zodra u een bepaald recept kiest, zal het productieproces omschakelen.  

Heeft u ook nood aan een nieuwe, geautomatiseerde fabriek?  

Wilt u meer informatie over interne opslag- en transportsystemen? Wenst u uw efficiëntie te verhogen? Dan bent u bij Meyland aan het juiste adres. Onze medewerkers helpen u bij de uitbreiding van uw bedrijf.  

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie