Waarom omschakelen naar een smart factory?

Stilstaan is achteruitgaan, dat weten we ondertussen allemaal. De industriële revolutie was niet voor niets het keerpunt voor heel wat bedrijven. Toch is er sindsdien veel veranderd. De revolutie van toen heeft ondertussen zelf al heel wat waters doorzwommen. Zo gaan we ondertussen door de 4e industriële revolutie. Industrie 4.0 zoals we het ook noemen. Het tijdperk waarin omschakelen naar een smart factory of slimme fabriek, die zowel technisch als economisch het meeste voordelen biedt.

Wat is een smart factory?

Sterk staan in de industry 4.0 doet u met een smart factory. Want enkel met een intelligente structuur en vernuftige systemen die naadloos op elkaar afgestemd zijn, kan u de efficiëntie van uw productieproces verhogen. Dankzij de maximale digitalisatie van de processen zorgt een smart factory zelfs voor een hogere productiviteit in uw hele bedrijf.

Een smart factory is nodig in industry 4.0

De voordelen van een smart factory?

Toegegeven, een smart factory is niet de minste investering. Maar wat betreft return on investment, zeker de moeite waard. Een slimme fabriek biedt u tal van voordelen:

 • Meer efficiëntie
  Dat komt doordat we uw beschikbare resources optimaal weten in te zetten. Daarnaast minimaliseren we de foutenmarge, dit beschermt u tegen dure spoedinterventies die eigenlijk vermeden hadden kunnen worden, mits een doordacht systeem.

  Een slimme fabriek werkt op het principe van “gelijktijdigheid”. Iedere seconde wordt optimaal benut. Uw opslag- en transportsystemen worden haarfijn op elkaar afgestemd, waardoor u minder tijd verliest doorheen het productieproces.
 • Meer overview
  Slimme machinesystemen zorgen ervoor dat u op ieder moment een perfect inzicht heeft in uw productieproces en de voortgang. Zo zijn onaangename verrassingen voorgoed verleden tijd.
 • Competitief
  Dankzij de complete digitalisering en doordachte integratie van uw machinepark, is uw fabriek de meest competitieve versie van zichzelf. Uw bedrijf zet de toon en daagt de concurrentie uit.
 • Meer flexibiliteit
  Een slimme fabriek is flexibeler. Processen kunnen veel sneller aangepast worden in tegenstelling tot wanneer deze processen enkel handmatig gewijzigd kunnen worden.
 • Verhoogde veiligheid
  Slim en veilig, dat is de toekomst voor alle ondernemingen. Dankzij nieuwe technologie en sensoren kunnen ook fabrieken veiliger worden. U krijgt immers notificaties wanneer er onregelmatigheden optreden, zo kan u of kunnen wij direct ingrijpen.

Het belang van een slimme fabriek?

Onderzoek bevestigt trouwens het belang van de omschakeling naar een smart factory. Maar liefst 86% van de producenten die in het kader van het onderzoek werden aangesproken, waren van mening dat het al dan niet omschakelen naar een slimme fabriek doorslaggevend zou worden voor de mate waarin bedrijven de concurrentie nog kunnen aangaan in de toekomst.

Bovendien gelooft 83% van de fabrikanten dat de komst van slimme fabrieken ervoor zal zorgen dat producten op een andere manier vervaardigd worden.

Zij die al overschakelden zien een stijging van gemiddeld 10% in hun productie output. De voordelen van een dergelijk systeem zien de eigenaars van slimme fabrieken zowel op operationeel als op financieel vlak.

Wist u dat de Vlaamse overheid ook subsidies biedt voor bedrijven die mee op de digitale kar springen? U leest alles over de subsidie en de voorwaarden in onze blog.

Stap voor stap naar een smart factory

Stap 1: Controle van uw machines en productieproces

Alles begint bij u, uw productieproces en uw huidige machines. Wij verdiepen ons in uw productieproces en controleren de machines die daar deel van uit maken om een zo goed mogelijk overzicht te verkrijgen.

Stap 2: Analyse van uw systemen en sensoren

Alle aanwezige sensoren in uw productieproces en uw volledige machinepark worden geanalyseerd. Onze experten focussen hierbij op het opmerken van opportuniteiten om uw productieproces te vereenvoudigen en verder te automatiseren.

Stap 3: Creatie van uw dashboard

Dankzij ons dashboard krijgt u een volledig overzicht van alle machines en sensoren in uw fabriek. U kan zo de vooruitgang in uw productieproces tot op de voet volgen dankzij de real-time data die u tot uw beschikking krijgt. De belangrijkste parameters zijn de temperatuur, trillingen en frequentie. Maar ook parameters specifiek van toepassing op uw productieproces komen aan bod.

We ontwikkelen het dashboard zo dat het eenvoudig te bedienen en op te volgen is.

Stap 4: Diepgaande analyse

Artificiële intelligentie en de geïnstalleerde sensoren in uw machinepark bieden heel wat mogelijkheden. Zo kunnen we voorspellingen doen aan de hand van de gegevens op het dashboard. Het gaat hierbij om afwijkingen van normale waarden. Zo bent u nog beter voorbereid en worden “verrassingen” een begrip uit het verleden.

Dit is een belangrijke stap die u heel wat tijd en geld kan besparen. Maar ook zonder een diepgaande analyse met AI kan u perfect aan de slag.

Stap 5: Opvolging

Blijkt er een afwijking te zijn in het systeem, dan krijgen wij onmiddellijk een melding. Is er een ongebruikelijke temperatuurstijging of zijn er onrustwekkende trillingen? Dan brengen wij u onmiddellijk op de hoogte. U kan zelf ingrijpen of u kan kiezen voor een Meyland interventie. 

Benieuwd hoe u uw fabriek kan omtoveren tot een smart factory?

Voor al uw vragen in verband met het omschakelen naar een smart factory kan u bij ons terecht. Vraag gerust meer informatie over onze vrijblijvende audit. Onze experten nemen de tijd om uw productieproces te analyseren en te  optimaliseren. Zo verzekert u de toekomst van uw bedrijf in het tijdperk van industry 4.0, waarbij de concurrentie verschroeiend is en overleven steeds moeilijker wordt. Want wie investeert in efficiëntie bespaart op lange termijn een pak geld uit en kan competitiever blijven.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie