HMI in productieprocessen: voordelen en trends
HMI’s vallen niet meer weg te denken uit een modern productieproces. Time is money en, mede door de snoeiharde concurrentie op de markt, nu nog meer dan ooit. In dit artikel bespreken we de grootste voordelen van HMI’s in productieprocessen en trends om in de gaten te houden.
Wat is een HMI?
HMI staat voor Human Machine Interface, een systeem van dashboards of gebruikersinterface waarmee mens en machine kan ‘communiceren’. Het kan variëren van eenvoudige knoppen, joysticks en schermen tot geavanceerde touchscreens en softwaretoepassingen. HMI kan gebruikt worden in verschillende industrieën om de interactie tussen operatoren en machines te verbeteren. Maar ook om processen efficiënter en gebruiksvriendelijker te maken.
Met een juist afgestelde HMI kan een operator een machine verschillende taken laten uitvoeren, parameters instellen en de machine en diens prestaties monitoren. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de temperatuur van een machine onder controle te houden. Met dank aan de juiste PLC’s kan u het allemaal volgen op een interactief en gebruiksvriendelijk scherm.
Kortom, alles wat uw machine kan, ziet u vertaald op een allesomvattend dashboard. Denk daarbij aan alle voorwaarden, alle settings, alle manuele en automatische cycli, iedere parameter, enzovoort.
7 voordelen van een HMI in uw productieproces
De implementatie van HMI in uw productieprocessen biedt aanzienlijke voordelen, van verbeterde besturing en realtime monitoring tot verhoogde veiligheid en efficiëntie. Door gebruik te maken van de uitgebreide mogelijkheden van HMI, kan u uw productieprocessen optimaliseren en beter inspelen op veranderende marktomstandigheden.
- Betere besturing van uw machinepark – HMI-systemen bieden uitgebreide controlefuncties, waardoor u de machines in uw fabriek nauwkeurig kan beheren. U past in geen tijd parameters aan, start of stopt processen en kan moeiteloos optimalisaties uitvoeren. Het leidt tot een gestroomlijnde productie en minder oponthoud.
- Realtime monitoring – Dankzij HMI kan u uw productieprocessen in realtime monitoren. Zo weet u op gelijk welk moment de status van uw machines en bijgevolg ook uw productieproces.
- Gemakkelijk storingen opsporen – Op uw dashboard leest u de samenvatting van uw productieproces. Loopt er ergens iets fout? Dan zullen de PLC’s dit doorgeven aan het systeem en krijgt u een melding.
- Verhoogde veiligheid – Door uw operatoren te voorzien van kritieke informatie en de nodige waarschuwingen, zorgt HMI voor een veiligere productiesite. Bij eventuele problemen of gevaarlijke situaties kunnen ze snel ingrijpen.
- Meer efficiëntie – Automatisatie is een must in iedere moderne fabriek. Human Machine Interface laat toe dat operatoren sneller en nauwkeuriger te werk kunnen gaan. Het gevolg? Minder fouten, lagere kosten en een hogere output.
- Betere evaluatie van uw machines – Wenst u uitgebreide data-analysemogelijkheden? Dan is HMI ideaal om u te helpen uw toestellen en productieproces te evalueren.
- Meer flexibiliteit – Uw behoeften kunnen veranderen doorheen de tijd. Dankzij HMI kan u snel schakelen.
Wat zijn de HMI-trends van dit moment?
Zowel de industriële revolutie als de digitale sneltrein razen aan volle kracht. Dat uit zich in enkele trends die momenteel steeds vaker de kop op steken en een meerwaarde kunnen bieden voor productieprocessen.
- Touchscreen wordt steeds meer de norm – Een interactieve interface die even intuïtief is als uw smartphone? Dat is geen probleem, steeds vaker worden touchscreens geïntegreerd om uw HMI nog toegankelijker en gebruiksvriendelijker te maken voor uw operatoren.
- Groter ‘tablet’-gevoel – HMI-technologieën zijn ook toegankelijker op mobiele apparaten, waardoor u zelfs van op afstand uw machinepark in de gaten kan houden. Het is even eenvoudig als werken met een tablet.
- AI, VR en AR – Artificial Intelligence, Virtual Reality en Augmented Reality zijn een hot topic, ook binnen de productieprocessen. Het kan een absolute meerwaarde zijn in functie van voorspellende modellen, waardoor u kan ingrijpen nog voor een probleem zich effectief voordoet. Met Meyland 4.0 deden we al heel wat onderzoek en de resultaten zijn verbluffend. Het grootste nadeel is het kostenplaatje. Want AI, VR en AR implementeren is geen peulenschil. Tot op heden merken we dat kosten en baten elkaar niet altijd uitbalanceren. Het is dus een kwestie van u goed te laten adviseren.
- Betere visualisatie – De gebruikersinterface wordt alsmaar gebruiksvriendelijker. Deze trend hangt sterk samen met het steeds sterker wordende tablet-gevoel. In een oogopslag krijgt u de belangrijkste informatie.
HMI als het kloppend hart van uw productieproces
Tot in Kenia zijn onze machines voorzien van HMI-technologie. De operatoren kunnen de werking van de drie mobiele weegbunkers voor graan, kolen en klinkers nauwgezet beheren en controleren.
Nood aan meer efficiëntie in uw productieproces?
Onze Meyland ingenieurs weten raad! Op basis van uw noden en behoeften bepalen we hoe we u het beste van dienst kunnen zijn. Vraag dus gerust vrijblijvend advies!