Wat betekent een MES-systeem voor uw productie?

Een Manufacturing Executing System, ook wel een MES-systeem genoemd, speelt een belangrijke rol in veel hedendaagse productieprocessen. In dit artikel nemen we onder andere de voordelen en verschillende functionaliteiten van een goed geïntegreerd MES-systeem onder de loep.

Wat is een MES-systeem?

Een MES-systeem is een softwareoplossing die ervoor zorgt dat u in realtime uw productieprocessen kan monitoren en controleren. Het systeem verbindt, verzamelt data van verschillende productieonderdelen en stuurt ze aan. Denk maar aan machines, mobiele wegers, mengers, transportbanden, enzovoort. Het biedt een geïntegreerd systeem dat uw productieproces ondersteunt van grondstof tot eindproduct. Met andere woorden, ideaal voor uw productiebeheer.

Illustratie van een MES-systeem

Wat zijn de voornaamste functionaliteiten van een MES-systeem?

  • Realtime status updates – Dankzij een MES-systeem wordt uw productieproces voortdurend gemonitord. Via het systeem kan u bovendien realtime statusupdates krijgen over het reilen en zeilen van uw productie.  
  • Gedetailleerde planning – Nauwkeurige productieschema’s die rekening houden met beschikbare resources, levertijden en uw productiecapaciteit ontnemen u heel wat stilstand en onvoorziene kosten.  
  • Documentcontrole – Via een MES-systeem kan u alle nodige documentatie centraal bewaren. Zo zijn ze makkelijk toegankelijk en hoeft u niet langer in dikke dossiermappen te snuisteren op zoek naar bepaalde informatie.  
  • Dataverzameling – Een MES-systeem loopt continu en verzamelt ondertussen data over uw machines, sensoren en zoveel meer. Dit kan u gebruiken om uw productieproces te analyseren en indien nodig te optimaliseren.  
  • Kwaliteitsbeheer – MES-systemen zijn vaak voorzien van kwaliteitsparameters. Hierdoor kan het systeem de verzamelde data vergelijken met de norm en eventuele afwijkingen identificeren.  
  • Tracking van productonderdelen – Het MES-systeem zorgt voor een nauwkeurige traceerbaarheid van alle ingrediënten en/of productonderdelen van uw finale product. Bij eventuele problemen kan u dus nagaan van waar exact een ingrediënt kwam.  
  • Onderhoudsupdates – Indien een onderhoud zich opdringt, kan een MES-systeem u daarvan op de hoogte brengen. Bovendien kan het ook voorspellingen doen op basis van het gebruikspatroon en slijtage. Zo vermijdt u dat u uw productie moet stilleggen.  

Welke voordelen biedt een MES-systeem voor een fabriek?  

  1. Betere kwaliteitscontrole – Een MES-systeem verbetert de kwaliteitscontrole door voortdurend productieparameters te monitoren. Het systeem detecteert afwijkingen in realtime, waardoor snel kan worden ingegrepen om fouten te corrigeren en de productkwaliteit te handhaven. Dit resulteert in consistent hogere kwaliteit van eindproducten en minder afkeur. 
  1. Nauwkeurige supply chain – Met een MES-systeem kan u uw supply chain nauwkeuriger en efficiënter beheren. Het systeem biedt realtime inzicht in voorraadniveaus, productievoortgang en levertijden. Hierdoor kunnen bedrijven beter anticiperen op vraagveranderingen en optimaliseren ze de bevoorrading, wat leidt tot minder tekorten en overschotten. 
  1. Minder papier – Een van de belangrijkste voordelen van een MES-systeem is de digitalisering van productieprocessen, wat leidt tot minder papieren documenten. Informatie wordt digitaal opgeslagen en gedeeld, waardoor administratieve taken worden vereenvoudigd en de kans op fouten door handmatige invoer afneemt. Dit draagt bij aan een duurzamere en efficiëntere werkomgeving. 
  1. Meer producttrackingKnowledge is power en dankzij een MES-systeem kan u elk onderdeel van het productieproces nauwkeurig volgen of traceren. Van grondstof tot eindproduct, elk stap wordt gedocumenteerd. Dit zorgt voor volledige traceerbaarheid, wat essentieel is voor kwaliteitscontrole, naleving van regelgeving en het oplossen van eventuele problemen in de productieketen. 
  1. Kostenbesparend – Meer efficiëntie en een lagere foutenmarge resulteert in een verlaging van uw kosten. De kans dat u uw productie moet stilleggen is aanzienlijk kleiner.

Een MES-systeem integreren in uw ERP-systeem 

Uw ERP-systeem en MES-systeem kunnen samenwerken als communicerende vaten. Ze staan constant in verbinding met elkaar. Het ERP-systeem behoudt het algemene overzicht over al uw systemen. Dankzij het MES-systeem beschikken u en uw ERP-systeem over alle nodige informatie om uw productieproces vlot te laten verlopen en eventueel zelf te optimaliseren.

Een MES-systeem in een slimme fabriek

Binnen de context van industrie 4.0 is een MES-systeem een absolute meerwaarde voor de werking van een slimme fabriek. Door het integreren van moderne technologieën, verandert industrie 4.0 de manier waarop productieprocessen worden uitgevoerd. Een MES-systeem fungeert hierbij als het centrale zenuwstelsel, dat continu gegevens verzamelt en analyseert van machines en sensoren. Deze realtime data-analyse maakt het mogelijk om productieprocessen autonoom te optimaliseren en beslissingen te nemen. Het laat u toe uw productie te maximaliseren, een onderhoud uit te voeren vóór er zich een defect voordoet en de productkwaliteit te verbeteren. Dit leidt tot meer flexibiliteit en lagere kosten. Bovendien kan u sneller reageren op een veranderende markt.

Wilt u uw productielijn optimaliseren?

Ontdek hoe u uw productieprocessen kunt transformeren en optimaliseren. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek om uw productieproces naar een hoger niveau te tillen.

Recente blogs

Palletizers voor moderne interne logistiek

Palletizers voor moderne interne logistiek

Een wereld zonder hedendaagse technologie kunnen we ons haast niet meer voorstellen. Net zoals de komst van de smartphone onze...
Meer informatie
Intern bulktransport: de sleutel tot efficiëntie

Intern bulktransport: de sleutel tot efficiëntie

Een goed functionerend productieproces hangt af van vele factoren. Uw intern bulktransport speelt daarbij een essentiële rol. Het verplaatsen van...
Meer informatie
Wat betekent een MES-systeem voor uw productie?

Wat betekent een MES-systeem voor uw productie?

Een Manufacturing Executing System, ook wel een MES-systeem genoemd, speelt een belangrijke rol in veel hedendaagse productieprocessen. In dit artikel...
Meer informatie