Hoe kan Industry 4.0 de productiviteit in uw bedrijf verhogen?

In onzekere tijden als vandaag staat u als bedrijfsleider meer dan ooit stil bij de gevolgen van een productiestop van uw bedrijf. Continuïteit is belangrijk om uw rendement te garanderen, en onvoorziene afwijkingen in uw machinepark leggen de productie plots stil. Industry 4.0 is nu dan ook bijzonder actueel. Door mee op de kar te springen van deze vierde industriële revolutie, drijft u niet alleen de productiviteit op in uw bedrijf, maar u vermijdt er ook ernstige problemen mee in uw machinesystemen.

Wat is Industry 4.0?

Industry 4.0 voor de klant

De verschillende industriële revoluties hebben de manier waarop bedrijven werken, aanzienlijk veranderd. Steeds weer werden er grenzen verlegd en productieprocessen aangepast, om beter te kunnen inspelen op de noden van de klant.

Met Industry 4.0, wat de vierde industriële revolutie genoemd wordt, is dat niet anders. Klanten willen hun producten niet alleen sneller in huis, ze zijn ook steeds vaker op zoek naar producten die beter aansluiten bij hun persoonlijke voorkeuren. De digitalisering van productieprocessen, wat de basisgedachte is van Industry 4.0, maakt dat mogelijk. 

Industry 4.0 voor productiebedrijven

Onder Industry 4.0 verstaan we allerhande nieuwe technologieën waarmee machines aan elkaar gelinkt worden en met elkaar in verbinding staan. Het is een verzamelnaam van sensoren, artificiële intelligentie, virtual reality en andere technologische hoogstandjes waarmee systemen met elkaar communiceren via het internet. 

Zo ontstaat er een digitale verbonden wereld, een Internet of Things, waarin apparaten en machines gegevens uitwisselen die cruciaal zijn in het productieproces. Die gigantische hoeveelheid aan informatie wordt verzameld in een cloudsysteem, waardoor bedrijven hun volledige productieproces overal in real-time makkelijk kunnen opvolgen en analyseren.

Wat zijn de voordelen van Industry 4.0 voor productiebedrijven?

Productievloeren worden ‘slimme fabrieken’ dankzij Industry 4.0. De data die de slimme systemen verzamelen, kunnen bedrijven handig inzetten om efficiënter te produceren. Dankzij de nieuwe technologieën openen er deuren om productiesystemen te verbeteren en om nieuwe producten of diensten aan te bieden. 

Concreet kunnen we deze voordelen oplijsten van Industry 4.0:

  • De digitale opvolging van het productieproces vermindert de administratieve last.
  • De gegevens die de slimme systemen verzamelen, bieden inzicht in hoe de productie vlotter kan verlopen en hoe de kwaliteit van producten verbeterd kan worden.
  • De slimme systemen ondersteunen medewerkers bij hun taken. 
  • Management kan sneller beslissingen nemen dankzij real-time analyse.
  • Alle producten kunnen individueel opgevolgd worden, wat meer mogelijkheden biedt voor maatwerk.
  • Dankzij een flexibeler productieproces kan u tijd en kosten besparen. 
  • Op basis van de verzamelde gegevens kan u anticiperen op fouten of onderbrekingen in uw machinepark.

Al deze voordelen van Industry 4.0 helpen uw bedrijf de efficiëntie op te krikken en een concurrerende positie in te nemen op de markt. Hierin spelen uw interne transportsystemen ook een belangrijke rol.

Wat betekent Industry 4.0 voor uw intern transportsysteem?

Met interne transportsystemen voor stuk- en bulkgoederen verplaatst u veilig en snel goederen in uw bedrijf. Maar een onverwachte temperatuurswisseling, een stroomonderbreking of een andere afwijking in een transportband, kettingtransporteur of elevator kunnen uw volledige productieproces vertragen of stilleggen. 

Met slimme sensoren in de transportsystemen van uw bedrijf in agro of industrie, kan Meyland die afwijkingen detecteren voordat het te laat is. Vanop onze dashboards volgen we de bewegingen van uw transportbanden op de voet. Zo kunnen we ernstige problemen voorkomen en blijft uw intern transportsysteem op rolletjes lopen. 

Dankzij Meyland 4.0 hoeft u niet meer wakker te liggen van een plotse stilstand van uw transportsysteem. We make the goods move!

Benieuwd wat Meyland 4.0 kan betekenen voor uw bedrijf?

Neem snel contact met ons op voor meer informatie.

Recente blogs

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

4 interne transportmiddelen om uw productieproces te optimaliseren 

Producten verplaatsen binnen uw bedrijf is geen klein karwei. Zeker wanneer u werkt met bulkgoederen of stortgoederen. Interne transportmiddelen vormen...
Meer informatie
Zo doet u aan lean manufacturing

Zo doet u aan lean manufacturing

Bent u geïnteresseerd in een lean productieproces? Als u de lean filosofie toepast in uw bedrijf, gaat u zo efficiënt...
Meer informatie
PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

PFD’s en hun rol bij procesautomatisatie

Staat u op het punt om een nieuwe fabriek te laten bouwen? Wilt u uw interne processen optimaliseren om zo...
Meer informatie